Hoppa till huvudinnehållet

Så undviker du Black Friday-fällorna

Publicerad:
Falska reapriser kan förekomma på Black Friday. Genom att ta reda på vad varan kostat tidigare och jämföra priset på varan i olika butiker med hjälp av prisjämförelsesajter kan du undvika att bli lurad. Arkivbild.
Falska reapriser kan förekomma på Black Friday. Genom att ta reda på vad varan kostat tidigare och jämföra priset på varan i olika butiker med hjälp av prisjämförelsesajter kan du undvika att bli lurad. Arkivbild. Foto: Nesvold, Jon Olav/TT

Halva priset! Köp två, betala för en! Shoppinghögtiden Black Friday väntar runt knuten med reor och lockerbjudanden i mängder.

Men mitt i köpfesten finns det fällor i form av bland annat falska reapriser.

Detta ska du tänka på om du planerar att fynda på fredag.

På fredag infaller Black Friday – den amerikanska shoppinghögtiden som blivit allt mer populär i Sverige de senaste åren. För den som planerar att ge sig ut för att fynda finns det en rad saker att tänka på, enligt Johan Westergren, vägledare vid Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.

– Först ska man fundera över vad det är man behöver – vad är det man faktiskt vill köpa? Det är nog en ganska bra fundering för både plånboken och planeten. Sedan ska man vara lite kritisk, man ska inte lita blint på erbjudanden, säger han.

Falska reapriser

Det förekommer att företag lockar med falska reapriser genom att exempelvis höja normalpriserna på vissa varor en tid innan Black Friday, för att på själva shoppingdagen sänka priset igen till tidigare nivåer och missvisande skylta om prissänkta varor. Lagom till årets Black Friday har ett antal stora bolag fällts för vilseledande reklamkampanjer.

– Vi har sett att man inte i alla lägen följer den lagstiftning som finns kring reapåståenden. Det är ju naturligtvis allvarligt när man inte följer lagstiftningen.

För att undvika att bli lurad tipsar Westergren om att använda sig av prisjämförelsesajter för att försäkra sig om att en vara verkligen är prisnedsatt.

– Då kan man använda den informationen för att kolla vad andra butiker har för priser och kolla vad det kostat tidigare. Då får man verkligen se om det är ett klipp eller inte.

– Vi tycker att det är värt att poängtera att man egentligen ska kunna utgå från att det verkligen är rea när butiken anger att det är det. Man ska inte behöva vänja sig vid att bli lurad, säger Westergren.

Tänk hållbart

Ett annat råd är att inte handla för mycket på avbetalning.

– Om man inte har råd att betala varan just då finns det en risk att man inte heller har råd att betala varan vid ett senare tillfälle. Det kan vara bra att ha en budget med ett maxbelopp som man får handla för på avbetalning.

Johan Westergren uppmanar också konsumenter att så långt det är möjligt konsumera hållbart.

– Fundera på om man verkligen behöver köpa den här prylen. Behöver det vara nytt? Kanske går det att köpa begagnat, laga, låna eller hyra. Det finns alternativ.

Britta Kramsjö / TT

Artikeltaggar

Black fridayEkonomiHandelKonsumentverketSverige

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.