• idag
  5 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Omorganisation i tysthet

Insändare
PUBLICERAD:
Kontinuitet, delaktighet och inflytande i den egna vården är viktigt, skriver Irene Hall. (Genrebild)
Foto: Pontus Lundahl/TT
För några dagar sedan ringde min mamma, förtvivlad och ledsen. Hon hade haft besök av en person som hon aldrig tidigare träffat. Personen informerade henne att hemtjänsten skulle omorganiseras. Personal som hon haft i över 10 år, skulle bytas mot för henne okänd personal. Allt inom en vecka.

Min mamma är multisjuk, rullstolsburen och helt beroende av hjälp från hemtjänsten. Med stigande ålder har minnet försämrats och hon har svårt att uttrycka sin vilja och sina önskemål. För henne innebär det trygghet att personalen vet hur hon vill ha det.

Jag har vid upprepade tillfällen, skriftligt och muntligt, framfört önskemål om att informeras om allt som rör min mammas vård. Trots detta så informeras jag inte.

Jag tog kontakt med gruppledaren, som angav ojämn arbetsbelastning som orsak till varför man gör förändringar av distrikten.

Jag har arbetat över 40 år inom vården och tagit del av en rad olika forskningsrapporter inom omvårdnad. All forskning och även socialtjänstlagen poängterar vikten av kontinuitet, delaktighet och inflytande i den egna vården. Detta för att den äldre skall uppleva god livskvalitet, känna trygghet och tillit i sin vardag.

Jag är medveten om att det ibland är nödvändigt med omorganisation, det är sättet det gjorts på som jag vänder mig mot. Jag som anhörig borde fått delta vid informationen, för att kunna lugna och förklara för henne.

Min fundering är: skulle det inte ha varit bättre att flytta på övertalig personal istället för att många äldre får helt ny personal? Vårdtyngden ändras väl ständigt?

Det är uppenbart att äldre med hjälpbehov saknar all rätt till delaktighet och inflytande.

Sverige är i stort behov av en lag som stödjer de äldres rättigheter i samhället. De är idag helt rättslösa, enligt min mening.

Slutligen vill jag tacka all hemtjänstpersonal inom södra distriktet i Filipstad, för mycket god omvårdnad av min mamma.

Irene Hall

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.