Hoppa till huvudinnehållet

Handlarna upplever julhandeln på olika sätt

Publicerad:
Julhandeln i Filipstad har gått både bra och dåligt. Malin Örtlund (till höger) som driver butiken Magnolia har haft fullt upp de sista dagarna innan jul.
Julhandeln i Filipstad har gått både bra och dåligt. Malin Örtlund (till höger) som driver butiken Magnolia har haft fullt upp de sista dagarna innan jul. Foto: Emely Wallo Bergare

Julhandeln väntas åter slå nya rekord. Handlarna i Filipstad upplever dock ruschen på olika sätt - några hävdar att kunderna ändrat köpbeteende och faktiskt handlar mer lokalt, andra att konsumtionen i staden minskat kraftigt.

År efter år har julhandeln slagit nya rekord i landet - 2019 spås heller inte bli något undantag. Enligt HUI Research förväntas vi omsätta 79,8 miljarder kronor i december.

Liksom förra året sker detaljhandelns största tillväxt på nätet. Detta är något som makarna Ing-Britt och Leif Almstedt, som driver Nordströms skor i Filipstad, märkt av. När FT besöker butiken är det tre dagar kvar till julafton och hittills har kommersen varit katastrofal, berättar de.

– En dag hade vi noll kronor i kassan. Det är rekord - så dåligt har det aldrig varit tidigare. Vi har sålt och det har rullat på, men inte nu, berättar de.

Ing-Britt Almstedt på Nordströms skor är inte imponerad av julhandeln.
Ing-Britt Almstedt på Nordströms skor är inte imponerad av julhandeln. Foto: Emely Wallo Bergare

Länge hade Ing-Britt och Leif planer på att slå igen skobutiken, men beslutade sig efter påtryckning av trogna kunder att fortsätta ett tag till.

– Vi körde ju utförsäljning och allt, men så var det några kunder som så gärna ville att vi inte skulle stänga så då körde vi vidare. Många av våra kunder är ju lite äldre och kan kanske inte ta sig någon annanstans för att köpa skor, säger Ing-Britt.

Makarna satsade vidare på butiken, som de startade 2008, genom att köpa in nya höst- och vinterskor för stora summor.

– Vi har satsat över 200 000 kronor. Nu får vi bara hoppas att det vita guldet kommer uppifrån - handeln brukar komma igång då, fortsätter Ing-Britt.

Leif Almstedt har med sin fru drivit Nordströms skor sedan 2008.
Leif Almstedt har med sin fru drivit Nordströms skor sedan 2008. Foto: Emely Wallo Bergare

Under julhandeln har dock kunderna lyst med sin frånvaro. Hur länge makarna ska orka kämpa vidare, vet de inte.

– Det bästa vore ju om det kom någon som kunde tänka sig att köpa verksamheten. Allt finns redan, så det är bara att komma och ta över, säger Leif.

Dock är det inte bara de som har det kämpigt - även andra skobutikskonkurrenter har svårt att locka kunder, berättar de.

– Man vet inte längre vad man ska göra, säger Ing-Britt.

Full rulle i gallerian

Alla handlare med butiker i centrala Filipstad upplever dock inte samma sak som Nordströms skor. Hos Magnolia avlöser kunderna just nu varandra i en strid ström.

– Nu har det verkligen kommit igång! Det var lite trögare i början av december, men det tror jag kan ha att göra med Black Friday, säger Malin Örtlund som äger butiken.

Så här dagarna innan jul har hon fått kalla in extrapersonal för att klara av tillströmningen av julklappsköpare.

– Julhandeln är ju jättebetydelsefull. Och jag tycker att man märker på kunderna att de är mer medvetna och väljer att handla lokalt. Det är många som pratar om det och det känns jättekul! De kanske börjar bli lite oroliga nu när så många butiker slagit igen, säger Malin.

"Folk har börjat tänka mer på att handla på hemmaplan" säger Malin Örtlund som driver Magnolia.
"Folk har börjat tänka mer på att handla på hemmaplan" säger Malin Örtlund som driver Magnolia. Foto: Emely Wallo Bergare

Hon har jobbat varenda dag i december och kommer till och med att ha öppet på julafton för alla sista-minuten-shoppare.

– Julafton är faktiskt en riktigt bra dag, det är många som kommer på att de behöver en extraklapp då. Så nu är det bara att bita ihop och köra på! Det är roligt att jobba när det är så här. I januari och februari kommer det bli mycket lugnare.

Hela familjen Greek är engagerad i den tillfälliga butiken vid Lilltorget. Lamyai Greek gör julgrupper.
Hela familjen Greek är engagerad i den tillfälliga butiken vid Lilltorget. Lamyai Greek gör julgrupper. Foto: Emely Wallo Bergare

Även Greeks handelsträdgård som under vintern flyttat sin verksamhet från växthuset vid Pekås ner till en butikslokal vid Lilltorget i centrum, tycker att handeln de sista dagarna tagit fart ordentligt.

– Igår var en riktigt bra dag, i dag får vi se hur det blir, men det verkar bra, säger Anneli Greek och ser ut i lokalen där kunder botaniserar bland julstjärnor, hyacinter och pynt.

Viktigt för butikerna

Också hon har märkt av en attitydförändring bland konsumenterna.

– Jag tycker att man märker att folk handlar det de kan lokalt, sedan finns ju inte allt och de måste leta sig till andra ställen, men för det mesta tycker jag ändå att de handlar här. Och det är ju viktigt för att vi ska kunna behålla de butiker som är kvar. Sen skulle man ju bara önska att det kunde bli några fler, säger hon.

Anneli Greek tar betalt av Katarina Svensson som handlat julklappar.
Anneli Greek tar betalt av Katarina Svensson som handlat julklappar. Foto: Emely Wallo Bergare

Som handlare kan det vara svårt att få det egna julstöket att gå ihop. Anneli som är rutinerad vet dock hur hon ska göra - börja tidigt och, så klart, handla klapparna lokalt.

– Jag var klar med mitt i början av december. Då gick jag bara in till Magnolia här bredvid och så var de flesta klapparna klara!

Artikeltaggar

ButikerFilipstadFöretagandeGreeks HandelsträdgårdHandelJulJulhandelKonsumtionNäringslivNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.