Hoppa till huvudinnehållet

Julmarknad i sista minuten

Publicerad:
Under måndagen var det julmarknad i sista minuten i Grythyttan. "Jättekul! Det är första året vi gör det här och så kommer det så mycket folk. Underbart!", säger Helena Neerings, som denna dag stod och sålde varor för bruksträdgården i Hällefors.
Under måndagen var det julmarknad i sista minuten i Grythyttan. "Jättekul! Det är första året vi gör det här och så kommer det så mycket folk. Underbart!", säger Helena Neerings, som denna dag stod och sålde varor för bruksträdgården i Hällefors. Foto: Lena Richardson

En julmarknad i sista minuten, men utan stress. Det var målet när Företagarna i Grythyttan ställde upp marknadsstånden på Glasstorget dan före dopparedan.

Och visst slöt folk upp och handlade - och njöt av gratis jullunch.

För många blev dan före dan en klämdag, men Grythytteföretagarna Mats Runkvist samt Jaco och Corrie Neerings hade inga andra planer än att köra julhandeln ända in i julkaklet.

Frågan om att göra något dagen före jul dök upp inom Företagarna och de var snabba att säga ja och börja styra upp en hel marknad.

Mats, som driver både Cornelis i Grythyttan och Hellefors herrgård, såg till och med till att alla besökare fick gratis julmat, så långt de välfyllda faten räckte:

– Inget ska förfaras! Vi hade sista julbordet på herrgården i lördags och hellre än att slänga mat ger jag ju bort den. Vi bjuder på maten så länge det finns kvar, säger han.

Mats Runkvist dukade upp ett helt bord med gratis julmat.
Mats Runkvist dukade upp ett helt bord med gratis julmat. Foto: Lena Richardson

Brett utbud

Glasstorget är förstås platsen utanför Neerings glass- och chokladcafé. Där var det en hel del marknadsstånd som slagits upp dagen till ära.

Fårskinnsfällar, blommor, marsipan, hantverk - ja en bra blandning var det som dukades upp.

– Vi har lokala utställare och det är lite avstressat, säger Jaco Neerings, för dagen klädd i en röd skjorta med juligt mönster.

Corrie och Jaco Neerings driver glass- och chokladföretaget mitt i byn. De hade mycket gott att locka med.
Corrie och Jaco Neerings driver glass- och chokladföretaget mitt i byn. De hade mycket gott att locka med. Foto: Lena Richardson

Förutom från Grythyttan kom det även säljare från Hällefors, Hjulsjö och Lesjöfors.

Susanne Andersson från Lisselgården, Lesjöfors, har får hemma och sålde fårskinn, ullgarn och stickade saker. Hon stickar själv det hon säljer:

– Man måste ju göra något! Jag lärde mig att spinna, så jag kan ta hand om ullen. En de beställer garn av mig och en del beställer färdiga tröjor som jag stickar. Det är en hobby, säger hon.

Susanne Andersson ser till att ingen behöver frysa i vinter. Hon säljer både fällar och stickade plagg.
Susanne Andersson ser till att ingen behöver frysa i vinter. Hon säljer både fällar och stickade plagg. Foto: Lena Richardson

Nathalie Andersson i Grythyttan driver Smyckesboden och gör de fina små örhängena hon stod och sålde. De har änglamotiv och lockade många nyfikna blickar.

– Det är väldigt mycket hantverk. Jag arbetar med händerna och små tänger, berättar hon.

Nathalie Andersson gör de små söta örhängena i form av änglar.
Nathalie Andersson gör de små söta örhängena i form av änglar. Foto: Lena Richardson

Pop up-butik

Neerings har haft full upp nu före jul, med att sälja choklad och marsipan, och inte bara i Grythyttan.

– Vi har varit lite överallt på marknader. I Wadköping i Örebro har vi varit i fyra veckor, vi har haft en popup-butik där. Det har varit väldigt lyckat, säger Jaco Neerings.

Är du trött på julen nu efter julruschen?

– Jag ska känna efter i morgon! säger Jaco och skrattar.

– Det här är det sista vi gör av julen. I morgon är vi lediga, tillägger han.

En julmarknad i sista minuten bjöds det på i Grythyttan under måndagen.
En julmarknad i sista minuten bjöds det på i Grythyttan under måndagen. Foto: Lena Richardson

Mats Runkvist sätter också punkt för julruschen efter måndagens marknad.

– Nu är det semester. I morgon åker jag med tomten till varmare breddgrader. Vi har serverat över 2000 julbord på herrgården så det har varit helt galet. Det har varit en brutal tid! säger han men ser glad ut.

När FT träffar honom hade han bara en julmatstradition kvar att klara av. På måndagskvällen har han ett måste på sin egen julmeny:

– Nygriljerad julskinka på hårt bröd med lite senap. Det äter jag i kväll!

Många lät sig väl smaka av julmaten från herrgården.
Många lät sig väl smaka av julmaten från herrgården. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

FamiljFöretagandeFöretagarnaGrythyttanJulJulmarknaderMarknaderNöje/KulturNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.