En julmarknad i sista minuten, men utan stress. Det var målet när Företagarna i Grythyttan ställde upp marknadsstånden på Glasstorget dan före dopparedan.
Och visst slöt folk upp och handlade - och njöt av gratis jullunch.
För många blev dan före dan en klämdag, men Grythytteföretagarna Mats Runkvist samt Jaco och Corrie Neerings hade inga andra planer än att köra julhandeln ända in i julkaklet.
Frågan om att göra något dagen före jul dök upp inom Företagarna och de var snabba att säga ja och börja styra upp en hel marknad.
Mats, som driver både Cornelis i Grythyttan och Hellefors herrgård, såg till och med till att alla besökare fick gratis julmat, så långt de välfyllda faten räckte:
– Inget ska förfaras! Vi hade sista julbordet på herrgården i lördags och hellre än att slänga mat ger jag ju bort den. Vi bjuder på maten så länge det finns kvar, säger han.
Brett utbud
Glasstorget är förstås platsen utanför Neerings glass- och chokladcafé. Där var det en hel del marknadsstånd som slagits upp dagen till ära.
Fårskinnsfällar, blommor, marsipan, hantverk - ja en bra blandning var det som dukades upp.
– Vi har lokala utställare och det är lite avstressat, säger Jaco Neerings, för dagen klädd i en röd skjorta med juligt mönster.
Förutom från Grythyttan kom det även säljare från Hällefors, Hjulsjö och Lesjöfors.
Susanne Andersson från Lisselgården, Lesjöfors, har får hemma och sålde fårskinn, ullgarn och stickade saker. Hon stickar själv det hon säljer:
– Man måste ju göra något! Jag lärde mig att spinna, så jag kan ta hand om ullen. En de beställer garn av mig och en del beställer färdiga tröjor som jag stickar. Det är en hobby, säger hon.
Nathalie Andersson i Grythyttan driver Smyckesboden och gör de fina små örhängena hon stod och sålde. De har änglamotiv och lockade många nyfikna blickar.
– Det är väldigt mycket hantverk. Jag arbetar med händerna och små tänger, berättar hon.
Pop up-butik
Neerings har haft full upp nu före jul, med att sälja choklad och marsipan, och inte bara i Grythyttan.
– Vi har varit lite överallt på marknader. I Wadköping i Örebro har vi varit i fyra veckor, vi har haft en popup-butik där. Det har varit väldigt lyckat, säger Jaco Neerings.
Är du trött på julen nu efter julruschen?
– Jag ska känna efter i morgon! säger Jaco och skrattar.
– Det här är det sista vi gör av julen. I morgon är vi lediga, tillägger han.
Mats Runkvist sätter också punkt för julruschen efter måndagens marknad.
– Nu är det semester. I morgon åker jag med tomten till varmare breddgrader. Vi har serverat över 2000 julbord på herrgården så det har varit helt galet. Det har varit en brutal tid! säger han men ser glad ut.
När FT träffar honom hade han bara en julmatstradition kvar att klara av. På måndagskvällen har han ett måste på sin egen julmeny:
– Nygriljerad julskinka på hårt bröd med lite senap. Det äter jag i kväll!