2020 kommer innan 2019 är klart

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Mycket återstår att göra i fina Filipstad när 2020 närmar sig.
Foto: Lena Richardson
2020 kommer med nya möjligheter och nya föresatser, men säkert också med både nya och gamla problem. I Filipstads kommun finns en hel del kvar på att göra-listan från 2019.

Hur ska det - till exempel - bli med simhallen? Den akutstängdes i våras och sedan dess har det utretts och funderats, men beslut saknas. Nog för att de flesta verkar hyfsat överens om att Filipstad behöver en simhall: argumenten för är många. Kunde man bygga en simhall i början av 70-talet borde man väl mäkta med att göra antingen det eller att åtminstone rusta den gamla nu, samhället borde väl utvecklas och inte avvecklas? Folkhälsa, vikten av ett rikt friluftsliv och läroplanernas krav på att barn ska lära sig simma väger också tungt för.

Men så var det där med pengarna, då. Vad kommer det att kosta? Var ska pengarna tas?

Nästa punkt på listan kräver också både pengar och is i magen. Ska 2020 bli året då Filipstad sätter ner foten i frågan om skolbygget?

Detaljplanen för området är på god väg fram för beslut, men inte ens att man har en färdig detaljplan är samma sak som att det ska byggas. Och vad är det som ska byggas? Hur stort, för vilka årskurser? Vad ska hända med resterande skolor? Och - igen - pengarna. Vad kostar det, vad får det kosta, var ska pengarna tas?

"Politik är att vilja" sa Olof Palme en gång i världen. Hans nutida efterträdare i Filipstadspolitiken har fått uppleva att det inte räcker med vilja. Man måste kunna också - och för all del veta vad man vill.

Om simhall och skolbygge är frågor som kräver många avgöranden och svåra beslut, är det ändå konkreta frågor som i någon mån går att räkna fram, även om det må vara ekvationer med många obekanta. På Filipstads att-göra-lista står också fortsatt arbete med integration. Det är ingen punkt man bara kan fixa och bocka av, utan kräver förstås långsiktigt arbete och på många fronter. Utbildning, validering, praktik, språkträning, jobbmatchning - det krävs mycket både av dem som ska ta sig hela vägen fram och av systemet som ska hålla ihop hela kedjan. Å andra sidan kan i denna utmaning ligga lösningen också av åtminstone delar av ett annat problem - kompetensförsörjningen, exempelvis inom vården.

Kombinationen många asylinvandrade och få lediga jobb ger både ekonomiska och praktiska problem för den lilla kommunen som gett just denna problematik ett ansikte. Ska 2020 bli året då det ansiktet äntligen betalar sig? Civilministern hintar om att kommunerna ska få mer pengar.

Ett är säkert: även när 2019 har tickat över till 2020 krävs mod och nya tag, nytänkande och mycket god vilja.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.