Hoppa till huvudinnehållet

Både nutidskonst och nostalgi på Kvarnen 2020

Publicerad:
Museet Kvarnen kommer att stå värd för många intressanta utställningar under 2020. Det börjar med skulptur och foto och avslutas med glas. Däremellan ryms både måleri och nostalgi.
Museet Kvarnen kommer att stå värd för många intressanta utställningar under 2020. Det börjar med skulptur och foto och avslutas med glas. Däremellan ryms både måleri och nostalgi. Foto: Lena Richardson

2020 års sommarutställning på Museet Kvarnen kommer att bli en hyllning till Filipstadsfotografen Bengt-Olof Löf. Under året kommer konstpubliken också att få uppleva utställningar av måleri, foto, glaskonst och design. Dessutom återkommer amatörutställningen.

– Det är viktigt att variera de olika konstarterna, säger Agneta Svensson, ordförande i Kulörta lyktor.

Trettonhelgen blir sista helgen för den nu pågående utställningen på Kvarnen: Ditte Reijers skulpturer i brons. Efter den 5 januari stängs dörren till hennes fantasieggande utställning "Jag stannar i skogen".

Den 11 januari kommer Mitra Belevad att ta över gallerilokalen med en utställning fylld av fotografier hon tagit under framför allt en resa till Nepal. Hon är inte bara fotograf - hon är bergsbestigare också!

Mitra Belevad är Filipstadsbo och bergsklättrare. Snart ställer hon ut på Museet Kvarnen.
Mitra Belevad är Filipstadsbo och bergsklättrare. Snart ställer hon ut på Museet Kvarnen. Foto: Lena Richardson

Den 8 februari är det dags för nästa starka kvinna: Joanna Håkansson från Filipstad får chansen att fylla Kvarnen med sina stora, färgstarka och även känslostarka målningar. Hon deltog i Konstrundan i maj 2019 och imponerade med dödskallar, monster och demoner - bland annat. Annars har hon inte visat sina bilder så mycket, så hon är trots sin skicklighet ännu ganska obekant för många.

– Där har vi en uppgift också, att försöka hitta dem som inte är så kända. All heder åt Ulla Grönqvist som hittar så många - hon är duktig! säger Agneta Svensson, ordförande i Kulörta lyktor, som driver både galleriet och Ferlinmuseet.

Joanna Håkansson målar demoner och hemskheter på ett mycket skickligt sätt. Hon ställde ut på Konstrundan i maj men får nu en separatutställning på Kvarnen.
Joanna Håkansson målar demoner och hemskheter på ett mycket skickligt sätt. Hon ställde ut på Konstrundan i maj men får nu en separatutställning på Kvarnen. Foto: Lena Richardson

Amatörernas chans

Konstnärsgruppen Orbis från Säffle kommer till Kvarnen i mars, i april kommer Barbro Öhrling från Göteborg och i maj är det dags för fritidskonstnärerna. "Amateur 20" öppnar den 2 maj och pågår till den 24 maj.

– Vi har amatörutställningen vartannat år och barnens utställning vartannat. Nu är det dags igen för amatörerna och det brukar vara roligt - och det brukar komma många besökare. Det är ju en utställning där många känner konstnärerna, säger Agneta Svensson.

Kvartett på rundan

Konstrundan bokas i år in den 30 och 31 maj och det kommer att märkas även på Kvarnen. Där är det redan bestämt att Ingvar Nilsson, Kurt Johansson, Nils Johannesson och Janne Samuelsson ställer ut tillsammans under runde-helgen.

Bengt-Olof Löf gick ur tiden under 2019 och lämnade efter sig ett kulturarv i form av fotografier han tagit i Filipstad från 50-talet fram till nu.
Bengt-Olof Löf gick ur tiden under 2019 och lämnade efter sig ett kulturarv i form av fotografier han tagit i Filipstad från 50-talet fram till nu. Foto: Lena Richardson

Sommarutställningen på Kvarnen kommer i år att handla om fotografi och nostalgi. För många yngre Filipstadsbor var Bengt-Olof Löf mest bekant som mannen som under många år levererade alla bilder till Filipstadsalmanackan. Han har dock fotograferat i Filipstad ända sedan 50-talet och vid hans bortgång i somras, var hans arkiv fyllt av bilder från sju decennier. Nu ska guldkornen visas på Kvarnen.

– Det svåra blir nog att välja! konstaterar Agneta Svensson.

Utställningen kommer att produceras i samarbete med Bengt-Olofs familj.

Agneta Svensson påminner om att Bengt-Olof, förutom sitt engagemang som fotograf, också var en av de drivande när Ferlinmuseet på Kvarnen skapades och vidareutvecklades.

– Det känns roligt att kunna göra årets sommarutställning som ett slags minnesutställning, om man tänker på allt som Bengt-Olof gjort för Filipstad och Kvarnen.

Lennart Gybrant har ställt ut på många stora gallerier genom åren. I höst kommer han att ställa ut på hemmaplan, i Filipstad.
Lennart Gybrant har ställt ut på många stora gallerier genom åren. I höst kommer han att ställa ut på hemmaplan, i Filipstad. Foto: Lena Richardson

Hösten på Kvarnen inleds vid Oxhälja med Lennart Gybrant från Daglösen, som kommer med måleri i olja och blandteknik.

Sedan tar Juliana Boneva Nilsson, Filipstad, vid i oktober, också hon med oljemåleri, följd av Karlstadskonstnären Carolina Nolin som visar form och design, innan Kvarnens konstår 2020 avslutas med glaskonstnären Anette Alsiö från Motala, som visar glaskonst.

– Jag är själv väldigt förtjust i glas, så jag tycker det är roligt att vi har med det också, säger Agneta Svensson.

Juliana Boneva Nilsson är konstnär och bildlärare. I oktober ställer hon ut på Museet Kvarnen.
Juliana Boneva Nilsson är konstnär och bildlärare. I oktober ställer hon ut på Museet Kvarnen. Foto: Lena Richardson

Hon berättar att styrelsen tar beslut gemensamt om utställarna och att man vinnlägger sig om variationen och helheten över året. Även om måleriet dominerar, är det tydligt att Kvarnen är arena för fler uttryckssätt än så. Så kan besökarna också förvänta sig så väl skira blomster som rödögda monster under det kommande året.

– Det är stora kontraster, men det är kul! säger Agneta Svensson.

Agneta Svensson är ordförande i föreningen Kulörta lyktor, som driver Ferlinmuseet och Kvarnens galleri.
Agneta Svensson är ordförande i föreningen Kulörta lyktor, som driver Ferlinmuseet och Kvarnens galleri. Foto: Lena Richardson

Det just avslutade 2019 blev också ett år i variationens tecken på Kvarnen. Största succén besöksmässigt stod sommarutställningen för. Den handlade om gruvstrejken i Persberg 1869. Linnea Garli och Jan Kruse kom med idén och framställde utställningen, som lockade mycket folk, både vana Kvarnen-besökare och nya. Dessutom kom det både många lokala besökare och en hel del utifrån.

– Den överträffade alla förväntningar! sammanfattar Agneta Svensson.

Museet Kvarnen har både galleri och ett Ferlinmuseum.
Museet Kvarnen har både galleri och ett Ferlinmuseum. Foto: Lena Richardson

Artikeltaggar

Agneta SvenssonBengt-Olof LöfFamiljFilipstadFotograferingKonstKonstnärKvarnenLennart GybrantMitra BelevadMuseet Kvarnen galleriNils JohannessonNöje/KulturNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.