Hoppa till huvudinnehållet

Nu är julen slut och ska dansas ut

Publicerad:
På söndag, den 12 januari, har det blivit dags att dansa ut julen på Stora torget.
På söndag, den 12 januari, har det blivit dags att dansa ut julen på Stora torget. Foto: Emely Wallo Bergare

I en blinkning var julen över. För att ordentligt tacka för den här gången bjuds det om söndagen in till julgransdans på Stora torget.

Leder lekarna gör som vanligt jultraditionernas sanna fanbärare Margareta Davidsson.

Att dansa kring granen är en väldigt gammal tradition i Sverige - så långt tillbaka som till 1600-talet har seden gått att spåra. Då återgav en man vid namn Olof Rudbeck hur en lek, i dag är känd som "Räven raskar över isen", gick till.

År 1733 skrev sedan Carl von Linné ner texten och leksättet till sex lekar under samlingsnamnet "Dahlflickors lekar om juhlen." Genom skildringar som dessa ges vi möjligheten att nu, flera århundraden senare, få en bild av hur julfirandet förr gick till. Bland annat har vi fått kännedom om att en av de mest populära sånglekarna bakåt i tiden var "Skära havre".

"Karusellen" som också brukar vara ett stående inslag runt granen, började lekas för över 90 år sedan. "Vi äro musikanter" har även den många år på nacken, exakt hur många är däremot oklart. Platsen som det sjungs om i visan - Skaraborg, är dock namnet på ett slott som uppfördes söder om Skara redan på 1500-talet.

Så här såg det ut 2016 när Margareta Davidsson ledde julgransdansen på Stora torget.
Så här såg det ut 2016 när Margareta Davidsson ledde julgransdansen på Stora torget. Foto: Lena Richardson

Alla dessa nämnda lekar och många fler därtill, kommer barn och vuxna som på söndag eftermiddag (den 12 januari) beger sig till Stora torget i Filipstad att få roa sig till.

Då står nämligen Margareta Davidsson så troget redo att hjälpa till att dansa ut julen för den här gången. Bakom arrangemanget står Filipstadsföretag i samverkan, FFIS.

Efter lekarna kommer godispåsar att delas ut till alla barn.

Sedan är det bara att börja ladda om på nytt, för om cirka elva månader är det jul igen!

Källa: Nordiska museet

Artikeltaggar

DansFamiljFFISFilipstadJulMargareta DavidssonNöje/KulturStora torget

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.