Hoppa till huvudinnehållet

Gruvbergers sista möte med kommunstyrelsen – då kuppade FT

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Per Gruvberger gjorde sitt allra sista kommunstyrelsemöte på onsdagen. Då fick han blommor av FTs chefredaktör Lena Richardson - och en hel tidning därtill som han kan utforma helt efter eget tycke.
Per Gruvberger gjorde sitt allra sista kommunstyrelsemöte på onsdagen. Då fick han blommor av FTs chefredaktör Lena Richardson - och en hel tidning därtill som han kan utforma helt efter eget tycke. Foto: Patrik Fornander

På onsdagen gjorde det avgående kommunalrådet Per Gruvberger (S) sitt allra sista möte med kommunstyrelsen. På beslutslistan stod bland annat detaljplanen för en ny skola och en rad med fyllnadsval - och så klev FTs utsända fram med ett extraordinärt ärende, helt utanför alla listor.

2003 började Per Gruvberger som kommunalråd i Filipstads kommun. Sedan dess har han klubbat igenom otaliga ärenden i kommunstyrelsen, från små vardagsärenden till stora planer.

På onsdagseftermiddagen var det dags för hans sista kommunstyrelsemöte, ett ganska snabbt avklarat möte med få punkter.

Per Gruvberger drar igång sitt sista kommunstyrelsemöte.
Per Gruvberger drar igång sitt sista kommunstyrelsemöte. Foto: Lena Richardson

Detaljplanen för en ny skola var först ut. Sedan var det bland annat redovisningar av buns ekonomi och kommunens låneskuld och några valärenden - och så var föredragningarna över.

Fast inte riktigt.

FT passade faktiskt på att göra en liten kupp. Per Gruvberger hade just ajournerat mötet för fika och gruppmöten - då dök ett alldeles extraordinärt ärende upp, helt utanför alla ärendelistor.

För handen på hjärtat, visst måste väl även lokaltidningen tacka en person som skapat nyheter i mer än 17 år. Han var aktiv i politiken redan flera år innan han blev kommunalråd och det har blivit många intervjuer, många rubriker och många "bara en bild till" genom åren.

Tack för nyheterna

Nu fick han ett tulpanbukett och en riktig specialtidning med handritad förstasida och i övrigt helt blanka blad.

– Tack Per för nyheterna! Nu får du skapa dina egna rubriker i fortsättningen. Lycka till! var budskapet från undertecknad som även skickade med en ask färgpennor för att underlätta skrivprocessen.

Tack Per - så klart vill även FT uppvakta det avgående kommunalrådet. Kanske har han inte gillat alla rubriker under åren, men nu får han skriva egna om han vill.
Tack Per - så klart vill även FT uppvakta det avgående kommunalrådet. Kanske har han inte gillat alla rubriker under åren, men nu får han skriva egna om han vill. Foto: Patrik Fornander

Från klubban till läktaren

När kommunstyrelsen samlas till möte nästa gång, är det Åsa Hååkman Felth som håller leder mötet. Då får Per Gruvberger vänja sig vid att följa besluten från läktarplats.

– Man är ju van att ha visst inflytande och vara med tidigt i skedet på det som diskuteras. Det kommer att kännas annorlunda att inte ha den kunskapen och inte sitta på den informationen, säger han.

Åsa Hååkman Felth, tillträdande kommunalråd, dokumenterade det historiska mötet.
Åsa Hååkman Felth, tillträdande kommunalråd, dokumenterade det historiska mötet. Foto: Lena Richardson

Han är dock tillfreds med sitt beslut och tyckte det kändes bra med det sista mötet.

När han den sista januari slutar som kommunalråd kommer han att flytta till Hagfors kommun. Han tror att han kan hålla sig från att kliva in i politiken på sin nya ort.

– Jag ska inte engagera mig i något större där, säger han.

Yngre och piggare

Med tanke på att Hagfors är en tidigare S-styrd kommun som sedan senaste valet regeras av ett helt nytt parti, skulle man väl kunna tänka sig att det finns en och annan lockande utmaning för Socialdemokraterna där, men Gruvberger är tydlig:

– Dem ska jag inte ta! Det finns säkert yngre och piggare krafter som kan göra det, säger han.

Snäll kupp mot Per - på näst sista mötet

Artikeltaggar

FamiljFilipstadFilipstads kommunKommunpolitikNyheterPer GruvbergerPolitikSocialdemokraternaÅsa Hååkman Eriksson

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.