Hoppa till huvudinnehållet

Många elever kan tvingas byta skola

Publicerad:
Många elever som idag går på Åsenskolan kan komma att bli tvungna att byta till Strandvägsskolan till den kommande höstterminen, medan många av Strandvägsskolans elever kan få flytta åt andra hållet. Foto: Filip Kowalski

Till den kommande höstterminen kan många elever i Filipstads tätort bli tvungna att byta skola.

Grundskolan blöder ekonomiskt och nu ska barn- och utbildningsförvaltningen se om det går att göra någon av Åsenskolan eller Strandvägsskolan till en F-3-skola, medan den andra skolan i så fall skulle bli en 4-6-skola.

– Vi har kommit till ett läge där vi måste se över situationen, säger Patrik Fornander (M), andre vice ordförande i bun.

I Filipstads tätort finns idag två skolor inom grundskolan som har klasser från förskoleklass till årskurs 6: Åsenskolan respektive Strandvägsskolan.

Mot bakgrund av barn- och utbildningsnämndens svaga ekonomiska förutsättningar för 2020 kan skolkartan komma att ritas om redan till den kommande höstterminen. I ett läge när statsbidragen uteblir och när förra årets underskott i barn- och utbildningsnämnden måste regleras, landar sparkraven för året på cirka 20 miljoner kronor.

Enig nämnd

Till tisdagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden bad dess förvaltning politikerna att ta ställning till ett inriktningsförslag som kan förändra åldersfördelningen på skolorna, så att antingen Åsenskolan eller Strandvägsskolan blir en F-3-skola, medan den andra skolan blir en renodlad skola för årskurserna 4-6.

Utifrån de givna förutsättningarna var politikerna i bun eniga om att säga ja till förslaget.

Nödvändiga åtgärder

Olle Engström (S), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Patrik Fornander (M), andre vice ordförande, känner en besvikelse över att det har gått så långt att kraftiga åtgärder har blivit nödvändiga. Patrik Fornander är inte nådig när han riktar negativ kritik mot barn- och utbildningsförvaltningen.

– I slutet på förra året begärde vi detaljerad information, så att vi åtminstone skulle förstå varför vi hade hamnat i den här situationen under hösten. Vi ville veta varför allt gick så snabbt, varför vi plötsligt gick back fyra-fem miljoner kronor mer än vad vi trodde att vi skulle göra. Och jag tycker fortfarande inte att vi har fått en detaljerad redovisning, säger han.

Olle Engström (S) (till vänster) är förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Patrik Fornander (M) är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Olle Engström (S) (till vänster) är förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden och Patrik Fornander (M) är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Filip Kowalski

Besparingar är ett måste under året, men det går inte att spara inom organisationen rakt av.

– Skulle man spara 17-20 miljoner kronor, som det handlar om på bun totalt, är det bara att räkna ut hur många tjänster som skulle beröras. Det finns en skiss på hur det här skulle gå till på varje skolenhet, men den kan jag inte ens visa, för den funkar inte, säger Patrik Fornander.

Olle Engström fyller i:

– Den är omöjlig, genomför vi den kan vi inte bedriva någon skolverksamhet. Då får vi Skolinspektionen på oss direkt för att vi inte uppfyller kraven.

Redan i december förra året fick förvaltningen därför i uppdrag att se om det gick att slå ihop Åsenskolan med Strandvägsskolan. Under tisdagens sammanträde i bun fick politikerna beskedet att en sådan förändring skulle kunna vara genomförbar.

Inget slutligt beslut

Politikerna såg ingen annan utväg än att låta ärendet gå vidare mot nästa steg i processen. Till höstterminens start är det meningen att förändringen ska vara genomförd.

– Det är tanken, säger Patrik Fornander.

– Ja, det är ambitionen, säger Olle Engström.

Politikerna vill dock vara tydliga i sammanhanget med att inga avgörande beslut är tagna i ärendet.

– Det här ska naturligtvis förhandlas i en tillbörlig ordning i alla instanser, säger Patrik Fornander.

– Det kan bli överklaganden. Men det är bra att det här kommer ut så fort som möjligt, säger Olle Engström.

Olika åsikter

Parallellt med besparingskraven utreds också bygget av en ny skola i Filipstad. När det gäller den går åsikterna isär inom nämnden.

– Om vi ska spara 20 miljoner kronor kan vi inte samtidigt bygga någon form av ny skola, Vi kommer att ha den här organisationen i tre år framöver i vilket fall som helst. Med det blir vår ingång att vi släpper byggnationen av den nya skolan direkt och satsar på att bygga en ny simhall istället. Och när den är klar kan vi gå in och titta på om när, var och hur vi ska kunna bygga en ny skola, säger Patrik Fornander.

Olle Engström konstaterar:

– Där är vi inte överens. Vi kan inte ha en skola som förfaller mer och mer, för det är inte billigare att rusta upp Strandvägsskolan än att bygga en ny skola.

Till hösten kommer skolgården på Strandvägsskolan sannolikt att fyllas av F-3-elever, alternativt elever från årskurserna 4-6.
Till hösten kommer skolgården på Strandvägsskolan sannolikt att fyllas av F-3-elever, alternativt elever från årskurserna 4-6. Foto: Filip Kowalski

Ett bekymmer i sammanhanget med den eventuella förändringen av skolorganisationen på Åsenskolan och Strandvägsskolan är att det i dagsläget inte går att se hur stor besparingen skulle bli.

– Vi hade hoppats på att få reda på det under mötet i bun. Det finns inget uträknat på det, utan det är bara sånt som man med sunt förnuft räkna ut att om man slår ihop två skolor och minskar på antalet lärare, assistenter och administration så kan man spara väldigt mycket pengar, säger Patrik Fornander.

Beredda på åsikter

Skulle en sammanslagning av skolorna bli verklighet kommer det att påverka många barnfamiljers vardag. Olle Engström och Patrik Fornander är beredda på att åsikterna kan bli många och spreta åt olika håll.

– Självklart kommer det här att röra upp känslor. Det som händer nu är att allt ska förhandlas, gås genom ordentligt och räknas på. Det är viktigt att man gör det här ordentligt, att man tar det från barnens perspektiv, tittar på det och diskuterar det här i skolorna, säger Patrik Fornander.

Och tillägger:

– Nu när vi går ut med förslaget vill vi få in synpunkter på det. Vi är öppna för att åka ut till skolorna och möta anstormningen. Det man ska veta är att ingenting som är hugget i sten, det finns inget som är sagt att såhär kommer det att bli.

Att ingenting får lämnas åt slumpen under processens gång är de båda överens om, men de är också medvetna om att det är bråttom.

– Det får inte bli någon långbänkskörning av det här, säger Olle Engström.

– Vi resonerade såhär, antingen ger vi förvaltningen det här uppdraget nu, eller så kan vi inte göra något åt det. Vi har ett ansvar att göra någonting när vi ser att vi kommer att backa 20 miljoner kronor. Är det någon som har ett bättre förslag än det här är det välkommet, för vi får inga vettiga förslag från förvaltningen, säger Patrik Fornander.

Artikeltaggar

ÅsenskolanBarn- och utbildningsförvaltningenBarn- och utbildningsnämndenFilipstads kommunFilipstads kommunOlle EngströmPatrik FornanderPolitikSkola och utbildningStrandvägsskolan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.