Hoppa till huvudinnehållet

Robotexperten: "Framtiden är redan här"

Publicerad:
Bilden visar roboten Doro som hämtar medicin till Inge-Gerd Lindsten som väntar i soffan på Ängens forsknings- och innovationslägenhet i Örebro. Det här är ett exempel på hur robotar kan hjälpa till i vård och omsorgen.
Bilden visar roboten Doro som hämtar medicin till Inge-Gerd Lindsten som väntar i soffan på Ängens forsknings- och innovationslägenhet i Örebro. Det här är ett exempel på hur robotar kan hjälpa till i vård och omsorgen. Foto: Kicki Nilsson/ TT

Den 22 januari kommer Fredrik Löfgren, robotutvecklare och expert på artificiell intelligens, AI, till Hällefors för att prata om hur teknologi, digitalisering och AI påverkar vårt samhälle och vårt sätt att leva.

Fredrik Löfgren kommer bland annat att försöka svara på frågan om robotarna kommer att ta över våra jobb i framtiden samt om detta i så fall är bra eller dåligt.

Föreläsningen benämns: "Framtiden är inte science fiction - den är redan här!".

Den artificiella intelligensen är banbrytande och skapar helt nya möjligheter för vad exempelvis robotar kan klara av.

Enkelt förklarat handlar artificiell intelligens om möjligheterna som datorprogram och robotar har att efterlikna människors och andra djurs naturliga intelligens. Det kan bland annat handla om att ta lärdom av tidigare erfarenheter och att lösa problem.

Tagit medaljer

Fredrik Löfgren har tagit medaljer vid VM och OS inom robotteknik. Dessutom har han vunnit tävlingen "Genikampen" i SVT.

Han kommer att föreläsa i Hällefors kommunhus och det är fri entré, men ett begränsat antal platser. Anmälan ska göras senast den 20 januari. Arrangör är Hällefors bibliotek i samarbete med Kulturrådet och det är biblioteket som tar emot anmälningarna.

Artikeltaggar

AIDigitaliseringFamiljFöreläsningHälleforsKulturrådetNyheterRobotar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.