Hoppa till huvudinnehållet

Detaljplan för ny skola godkänd - men många frågetecken kring bygget

Publicerad:
Inge Nilsson Piehl, teknisk chef, hade med sig ändringarna i detaljplaneförslaget. Genom att skriva "skola" istället för "F-6-skola" i handlingarna öppnar man möjligheter för att exempelvis bara ha ett stadium i den nya skolan. Foto: Lena Richardson

Kommunstyrelsen har nu godkänt detaljplanen som ska göra det möjligt att bygga en ny skola i Filipstad. Men när eller ens om det faktiskt blir en skola, är högst osäkert i dagsläget.

Detaljplanen var på väg fram redan i december, men då valde kommunstyrelsen att återremittera förslaget. Det berodde på att politikerna inte var bekväma med att det i planen stod att den skulle gälla en F-6-skola. De ville ha friare tyglar och när förslaget nu är tillbaka, står det bara "skola".

Så kan man göra, har tjänstemännen utrett, och det beskedet gav också tekniska chefen Inge Nilsson Piehl under mötet.

– Det möter inga hinder, lovade han.

Fullmäktige avgör

Kommunstyrelsen beslutade att godkänna planförslaget och skickar vidare det till fullmäktige för slutgiltigt beslut.

Och sen då - när tas första spadtaget? Det är en fråga som politikerna inte enats om.

Utredningen om hur en ny skola skulle kunna se ut är igång, men inget är klart.

2022 - eller aldrig?

Åsa Hååkman Felth (S), än så länge ordförande i miljö- och byggnadsnämnden och tillträdande kommunalråd, är inställd på att skolbygget ska bli av, även om kommunen har ett tufft ekonomiskt läge.

– 2022 skulle en ny skola kunna vara på plats. Tittar vi på ekonomin är svaret just nu att vi måste få tag på pengar. Men jag vill tro det. Jag vill inte se att glaset är halvtomt utan halvfullt och jag vill hitta kreativa lösningar, säger hon.

Patrik Fornander (M), andre vice ordförande i bun, vill däremot skjuta skolbygget på framtiden.

– Om vi ska spara 20 miljoner kronor kan vi inte samtidigt bygga någon form av ny skola, säger han, som först vill klara av simhallsfrågan.

– När den är klar kan vi gå in och titta på om när, var och hur vi ska kunna bygga en ny skola.

Många elever kan tvingas byta skolaDetaljplan för skola skickas tillbaka

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonDetaljplanerFilipstadFilipstads kommunGrundskolanNyheterPatrik FornanderPolitik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.