Hoppa till huvudinnehållet

Var femte i nian har blivit erbjuden droger

Publicerad:
Attityderna till narkotika är inte bara en fråga bland ungdomar. Strax utanför kommunhuset sitter en dekal med reklam för cannabis.
Attityderna till narkotika är inte bara en fråga bland ungdomar. Strax utanför kommunhuset sitter en dekal med reklam för cannabis. Foto: Lena Richardson

22 procent av niondeklassarna i Filipstads kommun har blivit erbjudna narkotika av något slag under det senaste året.

Det visar en enkät utförd av Region Värmland, som också visar att 14 procent av niorna någon gång använt droger. Det är högsta noteringen i länet.

64 ungdomar i Filipstads kommun svarade på enkäten som genomfördes i länets alla 16 kommuner under hösten.

De 43 frågorna i enkäten handlade om rökning, snus, alkohol och narkotika, men också om energidrycker och spel om pengar.

Eleverna fick svara på enkäten via webben, anonymt och under lektionstid.

Alkohol i topp

Sammanställningen visar bland annat att en stor del av niorna i de flesta av kommunerna i länet hunnit pröva på berusningsmedel av olika slag.

Högst notering har alkoholen. I Filipstad uppgav 42 procent av niorna som svarade på enkäten, att de druckit alkohol under det senaste året. Det är bland de högsta noteringarna i länet och en bra bit över genomsnittet i länet.

9 procent av niorna i Filipstad som svarade uppgav att de druckit mycket alkohol minst en gång i månaden under de senaste 12 månaderna. Det är strax över länssnittet. Med mycket menades mer än fyra stora burkar starköl eller en helflaska vin.

Många har rökt

13 procent av niorna i Filipstads kommun har rökt cigaretter de senaste 12 månaderna. Det är ungefär på länsgenomsnittet. Däremot ligger Filipstad högt när ungdomarna får frågan om de rökt redan när de var 13. Det svarade hela 22 procent av Filipstadsniorna i enkäten att de gjort. Det är tredje högst i länet.

Filipstad har även den näst högsta andelen nior som det senaste året rökt e-cigaretter. Det uppgav hela 35 procent att de gjort.

Många blir erbjudna

Enkätsvaren visar också att många ungdomar kommer i kontakt med narkotika. 22 procent av niorna som deltog i enkäten i Filipstad säger att de blivit erbjudna narkotika de senaste 12 månaderna.

Det är bland de högre noteringarna i Värmland.

Filipstad ligger dessutom högst sett till hur stor andel av niorna som uppger att de någon gång använt narkotika. 14 procent uppgav att de gjort det, vilket är mer än dubbelt mot länssnittet.

8 av 10 säger nej

I enkäten finns också frågor om attityder till bland annat narkotika. De resultaten redovisas inte på kommunnivå, men länssammanställningen visar att cirka 80 procent säger bestämt nej om de erbjuds narkotika. Bara 2 procent säger ja, 5 procent har svarat att de kanske skulle svara ja.

Cannabis är en drog som 80 procent av niorna i Värmland tycker att man helt ska avstå från.
Cannabis är en drog som 80 procent av niorna i Värmland tycker att man helt ska avstå från. Foto: Helena Landstedt/TT

80 procent av niorna har också svarat att de tycker att man ska avstå helt från cannabis. Kring 15 tycker att det är OK att prova, medan 6 procent tycker det är OK att röka det ibland och 2 procent tycker man kan röka varje helg.

Samtidigt skriver närmare en tredjedel under på att "det är upp till var och en om man vill använda cannabis".

Kompisar levererar

Går man i nian är det många år kvar innan man får handla på Systembolaget och även tobak har åldersgräns.

De värmländska niorna uppger i enkäten att det är syskon, kompisar, pojk- och flickvänner som de fått alkohol av. I vissa fall har de fått den av sina föräldrar och några uppger att de faktiskt själva lyckats köpa ut på bolaget.

Många nior har druckit alkohol och mer än hälften säger i enkäten att de skulle kunna få tag på alkohol inom 24 timmar.
Många nior har druckit alkohol och mer än hälften säger i enkäten att de skulle kunna få tag på alkohol inom 24 timmar. Foto: Claudio Bresciani/TT

Snus får de av kompisar eller köper själva, detsamma gäller för cigaretter.

Narkotikan säger 51 procent av dem som använt att de fått från kompisar eller pojk-flickvän. 40 procent har köpt av en langare, 28 procent har köpt av en bekant. 3 procent hade köpt via internet. (Flera alternativ kunde anges, därför blir summan över 100 procent).

Ungefär var femte nia i Värmland tror att hon eller han inom 24 timmar skulle kunna få tag på narkotika.

"Ser oroväckande ut"Brottsförebyggare reser norrut för att lära sig

Artikeltaggar

AlkoholFilipstads kommunFilipstads kommunNarkotikaNyheterRegion VärmlandTobakUngdomar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.