Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen krävs på svar om brister i skola

Publicerad:
Brattfors skola har under längre tid hat problem med att eleverna inte haft tillräckligt bra studiero.
Brattfors skola har under längre tid hat problem med att eleverna inte haft tillräckligt bra studiero. Foto: Filip Kowalski

Eleverna i Brattfors skola har inte haft en tillräcklig studiero under lektionerna under en längre tid. Det har Skolinspektionen konstaterat i ett föreläggande efter en tillsyn.

I förra veckan informerades politikerna i barn- och utbildningsnämnden om att kommunen har till den 2 april på sig att komma tillrätta med bristerna.

Skolinspektionen har också kommit med omfattande kritik mot Strandvägsskolan.

Skolinspektionen gjorde i slutet av förra året en tillsyn på Brattfors skola.

Dessutom gjorde Skolinspektionen kvalitetsgranskningar under hösten på Strandvägsskolan i Filipstad samt i Nykroppa skola.

I förra veckan redovisades Skolinspektionens beslut inför politikerna i barn- och utbildningsnämnden när det gäller Strandvägsskolan och Brattfors skola. Redovisningen för Nykroppa skola ska göras i samband med ett senare sammanträde.

Omfattande kritik

När det gäller Strandvägsskolan bedömde Skolinspektionen att skolans rektor redan inlett ett arbete som ligger i linje med vad Skolinspektionen anser behöver göras, för att höja kvaliteten på undervisningen.

– Strandvägsskolan har fått ganska omfattande kritik, men där har Skolinspektionen nöjt sig med det svar som vi har gett, säger Patrik Fornander (M), andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

På Strandvägsskolan anser Skolinspektionen att tillräckliga åtgärder vidtagits.
På Strandvägsskolan anser Skolinspektionen att tillräckliga åtgärder vidtagits. Foto: Lena Richardson

Men när det gäller läget på Brattfors skola har Skolinspektionen inte nöjt sig med att situationen hade blivit bättre under hösten, sett till elevernas behov av studiero. I Brattfors skolas fall har Skolinspektionen skrivit ett föreläggande där kommunen får till den 2 april på sig att få kontroll på de brister som har uppmärksammats. Kommunen ska också skicka in en skriftlig redovisning för hur problemen ska lösas.

– I Brattfors skolas fall har Skolinspektionen inte nöjt sig med vårt svar, säger Patrik Fornander.

– Ja, vi kommer att få jobba med det, säger Olle Engström (S), förste vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Bytt arbetssätt

Båda bun-politikerna är förhoppningsfulla om att situationen i Brattfors skola ska bli bättre.

– De har jobbat på i Brattfors, bytt arbetssätt och tagit till sig av kritiken som de har fått, säger Olle Engström.

Skolinspektionens kritik mot Brattfors skola bottnar i att eleverna har svårt att få studiero, att lektionerna lätt har kunnat få en stökig karaktär och där det har varit tufft att hålla fokus på uppgiften.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden ser nu fram emot nästa redovisning från Brattfors skola, med förhoppningen om att eleverna i skolan ska ha fått den studiero som de behöver och att personalen ska ha fått en bättre arbetsmiljö.

Artikeltaggar

Barn- och utbildningsnämndenBrattforsBrattfors skolaFilipstadNyheterNykroppaNykroppa skolaOlle EngströmPatrik FornanderPolitikSkolinspektionenStrandvägsskolan

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.