Hoppa till huvudinnehållet

Restaurang riskerar varning efter tillsynsbesök

Publicerad:
Vid ett tillsynsbesök på en restaurang i Filipstads kommun konstaterades flera missförhållanden.
Vid ett tillsynsbesök på en restaurang i Filipstads kommun konstaterades flera missförhållanden. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kommunstyrelsen har inlett en utredning angående eventuell åtgärd gällande ett alkoholtillstånd för en restaurang i Filipstads kommun.

Orsaken är att det konstaterades flera missförhållanden vid ett tillsynsbesök som gjordes i september förra året.

Det aktuella tillsynsbesöket var en rutintillsyn enligt alkohollagen. Förutom kommunen deltog även polismyndigheten i Värmland och Skatteverket.

Vid tillsynsbesöket noterades det att tre män, som var något berusade, stod och rökte utanför.

Inne på restaurangen konstaterades det att berusningsnivån på de flesta gästerna var salongsberusning. Några gäster uppfattades som märkbart berusade.

Brister i register

I slutet av tillsynsbesöket noterades det att en man och en kvinna avvisades. De var mer än märkbart berusade, eftersom de bland annat hade svårt att gå. Kvinnan behövde stödja sig på mannen för att kunna gå därifrån.

Skatteverket kontrollerade även personalliggaren och det gjordes en kassainventering. Då konstaterades flera brister i kassaregistreringen och brister i personalliggaren. Därför tog Skatteverket ett beslut i oktober förra året om kontrollavgifter för bristerna.

Utreder ärendet

Ulrika Persson, alkoholhandläggare på Filipstads kommun, säger att hon ännu inte fattat något beslut i ärendet utan att utredningen pågår.

Enligt lagen är det inte tillåtet att servera alkohol till någon gäst som är märkbart berusad.

– Jag såg väl att det var personer där som var märkbart berusade och de ska inte vistas i lokalen, utan de ska avvisas. Några gäster avvisades, men jag anser eventuellt att det skulle ha gjorts tidigare, säger Ulrika Persson.

Hon säger att det dock inte är aktuellt med en återkallelse av alkoholtillståndet.

– Eventuellt blir det en erinran eller en varning, jag håller på att kolla på det.

Gränsen för rökare

Enligt Hendrikje Böhlert-Kruse, livsmedels- och hälsoskyddsinspektör i Filipstads kommun, så innebär de nya bestämmelserna om rökförbud att ingen för röka så nära någon entré så att tobakslukt kommer in i lokalerna. Kommunen har informerat om detta på sin hemsida.

– Om exempelvis en restaurangägare sagt ifrån tydligt att man inte får röka vid entrén, men personen ändå inte avlägsnar sig, då kan ägaren be polisen om hjälp, säger Hendrikje Böhlert-Kruse.

Det finns regler för hur nära en entré man får röka.
Det finns regler för hur nära en entré man får röka. Foto: Magnus Andersson/TT

Skriftligt svar

Kommunen begärde ett skriftligt svar av företaget och fick det. Där framhåller företaget bland annat att det under den aktuella kvällen har påpekats flera gånger till de fyra ordningsvakterna samt de två poliserna som stod utanför, att kassapersonalen inte kan agera polis eller vakt.

Därefter ska ordningsvakter och polis ha påpekat till de berörda personerna att de inte får röka vid entrén och sedan har personerna flyttat sig ett tiotal meter.

Företaget uppger att enligt deras arbetsgivarorganisation ska polis och ordningsvakter, om de befinner sig ett par meter från personer som röker, säga till personerna att de inte får röka vid entrén. Företaget menar att kommunen inte informerat om de exakta reglerna kring rökförbud vid entréer.

Vidare påpekas att vissa personer dricker innan de kommer till restaurangen och när när dom går in så verkar dom inte så berusade, men efter cirka 30 minuter blir vissa berusade.

Företaget uppger i brevet att de stoppar vissa personer redan vid dörren, om de har druckit för mycket, samt påpekar för gäster om de tycker att det är dags för någon att gå hem.

Dessutom framhåller företaget att de flera gånger har fått beröm av polisen för sitt arbete med att hålla ner alkoholkonsumtionen på vissa personer samt se till att dessa lämnar stället.

Mänskliga faktorn

Felet i personalliggaren uppges bero på den mänskliga faktorn. Nu är kassan omgjord så att detta inte ska kunna ske igen.

Även fel mängd kontanter i en av kassorna uppges bero på den mänskliga faktorn. Från den 1 januari i år har kontanterna slopats helt.

Gällande efterfrågad löneredovisning så erbjuder företaget sig att komma till kommunhuset och redogöra för detta. Orsaken är att deras jurist avrått från dem från att skicka kopior på lönebesked till kommunen eftersom dessa då blir offentliga.

Artikeltaggar

AlkoholFilipstadFilipstads kommunKrogarNäringslivNyheterSkatteverketTobak

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.