Elev måste få rätt stöd - Skolinspektionen ställer krav på kommunen

Publicerad:
En elev inom grundskolan i Filipstads kommun hade mycket frånvaro, och har enligt Skolinspektionen inte fått sitt behov av stöd utrett på rätt sätt. Foto: Henrik Montgomery/TT

Filipstads kommun har fått ett föreläggande från Skolinspektionen. I det slås fast att kommunen måste vidta åtgärder, för att en elev ska få det stöd som eleven behöver i skolan.

Upprinnelsen till beslutet är en anmälan från en anhörig, som vände sig till Skolinspektionen i höstas, för att få hjälp med elevens skolsituation.

Anmälaren ansåg att eleven utsatts för kränkande behandling i skolan, men Skolinspektionen ansåg uppgifterna om detta för vaga. Däremot har inspektionen under sin utredning fått veta att eleven haft mycket frånvaro från skolan och har synpunkter på vad kommunen gjort med anledning av det.

Frånvaron ledde till att kommunen gjorde en utredning där det bland annat framgår att eleven inte når kunskapskraven i två ämnen, och att det varit så under en längre tid.

Skolinspektionen är inte är nöjd med det åtgärdsprogram som kommunen tagit fram med anledning av detta. Programmet är inte tillräckligt konkret och heller inte kopplat till elevens stödbehov i de olika ämnena, anser inspektionen.

Krävs på åtgärder

Skolinspektionen bedömer att Filipstads kommun och rektorn har brustit i sitt arbete med att tillgodose elevens behov av stöd och särskilt stöd. Nu föreläggs kommunen att vidta åtgärder för att avhjälpa bristerna.

Skolinspektionen kräver åtgärder i sitt beslut.
Skolinspektionen kräver åtgärder i sitt beslut.

Nu ska elevens stödbehov utredas och beslut tas om eventuella särskilda stödinsatser. I det ingår att rektorn ska se till att behovet av särskilt stöd utreds skyndsamt och i tillräcklig omfattning.

Senast den 6 april ska åtgärder vara vidtagna och ha redovisats skriftligt till Skolinspektionen.

Artikeltaggar

BarnFilipstads kommunFilipstads kommunGrundskolanSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare