• idag
  4 juni
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   5.8 mm
 • söndag
  7 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • måndag
  8 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nödvändiga förändringar i skolans organisation

Debatt
PUBLICERAD:
Åsenskolan (bilden) och Strandvägsskolan bör få ny åldersindelning, anser debattören.
Foto: Lena Richardson
Villkoren för våra skolor ändrades drastiskt när Migrationsverket slutade med sin verksamhet i kommunen. Det ekonomiska underlaget minskade med många miljoner.

Vi har inte lyckats anpassa skolverksamheten efter de nya villkoren. Det innebar att budgeten överskreds 2019.

Oförmågan att anpassa verksamheten gör att underskottet växer ytterligare under 2020. Vilket innebär att skolverksamheten kommer att tvingas till ännu större besparingar på sikt då kommunen enligt lag måste balansera budgeten på en 3-årsperiod.

Jag blir förvånad när facket reser hinder mot en förändring till höstterminen redan i år, inte minst mot bakgrund av att det är skolpersonal som initierat idén med en skola klass 0-3 och en med klass 4-6. Motiveringen har varit pedagogiska vinster och en bättre integration. När vi tittar på det förslaget ser vi att det räcker med 3 klasser per årskull, m a o 7 klasser mindre totalt, så gör vi en besparing samtidigt som fler elever får behöriga lärare.

Visst kan jag förstå att det är mer praktiskt att ha barnen på samma skola för att lämna och hämta. En annan aspekt är att avståndet för skolskjuts är beräknat efter vad barnen anses kunna gå, när avståndet blir längre erbjuds skolskjuts.

När barnen byter skola är det givetvis lite oroande, men all erfarenhet visar att eleverna snabbt anpassar sig, det är snarare föräldrar och skolpersonal som har svårast med omställningen, vi blir ju lite rubbade ur vår bekvämlighetszon. Den rubbningen blir inte mindre för att vi väntar ytterligare ett år och förbrukar miljoner som kommunen inte har.

Nils-Erik Mellström

Centern

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.