• idag
  2 apr
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klart med ny chefredaktör för FT

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Filip Kowalski är ny chefredaktör och ansvarig utgivare för Filipstads Tidning från och med den 1 mars. Lena Richardson, Staffan Ander och Mikael Rothsten är nöjda med utnämningen.
Nu är det klart vem som tar över som chefredaktör för Filipstads Tidning. Det blir en reporter som brinner för den lokala journalistiken och redan är väl insatt både i Filipstad och i livet på tidningen.

Filip Kowalski har jobbat på FT sedan 2002 som reporter. Nu tar han ett kliv uppåt och blir tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare.

– Det känns underbart - men också lite som att dyka i en sjö där man inte riktigt vet hur bottnen ser ut, säger han.

Även om han är mycket väl insatt i lokaltidningslivet, räknar han med att den nya rollen kommer att innebära en hel del nya inslag i hans arbetsdagar.

– Jag är nyfiken på alla nya arbetsuppgifter, till exempel de administrativa uppgifterna. Det är ju mycket sånt också en chefredaktör gör, från budget till semesterplanering, säger han.

Som att komma hem

Han ser fram emot att få sätta sin prägel på arbetssättet på tidningen och är beredd att överraska både läsarna och sig själv.

– Jag har pendlat mellan allmänjournalistik och sportjournalistik genom åren och det här är ytterligare ett steg, som kan ta fram oanade sidor hos mig. Det känns spännande.

Filip Kowalski har jobbat på FT sedan 2002 som reporter.
Foto: Lena Richardson

Innan han kom till FT arbetade han på NWT:s resultattjänst, där han började 1996. Innan det hade det inte känts självklart vad han skulle ägna sitt yrkesliv åt, men då ramlade den yrkesmässiga polletten ner.

– När jag en gång började med journalistik kändes det som att komma hem. Allt föll på plats då! säger han.

Papper och digitalt

På FT har han fått fullt utlopp för den glädjen och han skriver om alltifrån sport till politik, från enkla kortreferat till långa personliga artiklar. Han skriver också regelbundet sin sportkrönika "Filip funderar" - nu kanske det också blir fler lokala ledare i tidningen.

Han tar över i en period då tidningsbranschen är inne i en förändringsfas. Idag gör vi både papperstidning och digital tidning, och båda formaten har sina utmaningar.

– Det har varit en lång process och jag tror vi bara är i början av en strukturomvandling som branschen genomgår, i övergången från print till digitalt. Det gäller att hitta sätt att göra tidningsläsandet angeläget på digitala plattformar, på samma sätt som det varit i print - samtidigt som vi har ett uttalat mål att utveckla även printprodukten.

Viktig faktor

Mikael Rothsten, vd för NWT Media, tror att Filip Kowalski är rätt person att föra det utvecklingsarbetet vidare.

– Filip Kowalski är mycket engagerad i innehållet. Med sin långa erfarenhet som reporter på tidningen tror vi att han kommer att kunna utveckla journalistiken i såväl i papperstidningen som digitalt. NWT Media befinner sig nu i en spännande utveckling där vi parallellt med att göra bra papperstidningar även ska satsa på att nå en ny publik med våra digitala produkter. Här kommer Filips engagemang för den lokala journalistiken att vara en viktig faktor för att vi ska bli framgångsrika, säger han.

Fortsätter utvecklas

Staffan Ander, chefredaktör för NWT och delägare i NWT Media som bland annat ger ut FT, är också nöjd med rekryteringen.

– Filip Kowalski brinner för Filipstads Tidning. Vi är glada över att Filip har tackat ja till erbjudandet att ta över som chefredaktör efter Lena Richardson som går vidare till uppdraget som kulturredaktör på NWT. Med Filip vid rodret kommer FT att fortsätta utvecklas som en angelägen tidning för läsarna i Filipstad, Molkom och Hällefors, säger han.

Filip Kowalski tillträder sin nya tjänst den 1 mars.

Fakta

Filip Kowalski

Ålder: 42

Familj: Makan Helen, bonusdottern Malin och sönerna Benjamin och Nathaniel, samt katten Elvis.

Fritidsintressen: Umgås med familjen, laga mat, träna spinning, uppleva idrott, musik och stand up-shower. Tackar inte nej till att gå på tur, gärna på Brattforsheden.

Lyssnar gärna på: Fredag i P4 med Susanna Dzamic och Kalle Lind.

I tv-soffan: Alla mot alla på Kanal 5.

Följer på Youtube: The late show with Stephen Colbert, The daily show with Trevor Noah.

Husgud inom musiken: Tom Petty and the Heartbreakers.

Läser: Hellre reportage än böcker, men senast lästa bok är Jan Lööfs Pelles ficklampa (godnattsaga för barnen).

Här kritar han på. Filip Kowalski har varit fackligt aktiv i många år, men nu får han byta sida av förhandlingsbordet.
Foto: Lena Richardson
Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.