A-traktorer bör gå fortare

Insändare
PUBLICERAD:
A-traktorer är ett omtyckt fordon som betyder mycket för många ungdomar - men borde få gå fortare, anser insändarskribenten.
Foto: Mikael Lindblom
Jag tycker att A-traktorer ska gå lika fort som mopedbilar. A-traktorer är ombyggda bilar som går i 30 km/h och mopedbilar är byggda oftast i plast och går 45 km/h.

Det är helt uppenbart att A-traktorer är säkrare än mopedbilar. Om du krockar med en mopedbil kan du inte rädda den. Den blir helt mos, om du krockar med en A-traktor blir det inte alls lika stora skador eftersom det i princip är en bil.

Jag förstår inte! Vad tycker folk om detta? Nästan alla som sitter bakom ratten och hamnar bakom en A-traktor blir fly förbannade.

“Flytta på dig!” är det nog väldigt många som slänger ur sig när de hamnat bakom en A-traktor och det är heldragen linje på vägen. Många tycker nog att traktorerna ska förbjudas helt och hållet. “De är bara ivägen” är mångas argument för varför de bör förbjudas.

A-traktorerna är kanske i vägen för övriga trafikanter men för A-traktor ägarna är det mer än att bara köra.

Att ha en A-traktor är helt fantastiskt för en del ungdomar och för andra är det kanske bara ett sätt att kunna transportera sig innan man fyllt 18 år. Så mycket tid man lägger ner på sin A-traktor, man kanske lackar om den, många sätter på andra fälgar, hänger in mycket doftgranar, kanske byter ratt och gör mycket annat med sin A-traktor. Att köra A-traktor är en livsstil för många. Man tar sin A-traktor, åker till något ställe och möter upp sina kompisar för att umgås. Att vara 15 år och få köra ett fordon är helt fantastiskt.

Varför då förstöra detta? Varför då förbjuda A-traktorerna? Hatet mot A-traktorerna skulle försvinna om hastigheten höjdes. Om du skulle hamna bakom en A-traktor som går i 45 km/h skulle du inte bli lika förbannad, du skulle självklart bli förbannad, men det skulle ju vara som att hamna bakom Britta 60 år.

Det skulle inte alls vara lika mycket klagomål och absolut inte lika dålig stämning mellan ungdomar som kör A-traktorer och dessa vuxna som kör bil. Ungdomarna måste ju få ha någon sorts frihet. Att få köra A-traktor är frihet för många. Alla vill inte köra moped, då ska alla inte heller behöva göra det. Alla har inte råd med en mopedbil, priset på mopedbilar ligger på ungefär 80 000 till 300 000 kronor. Alla har inte dom pengarna och alla kanske inte vill ha en mopedbil. Därför är A-traktorn ett alternativ.

Jag vill verkligen att maxhastigheten på A-traktorer ska höjas, det finns inget negativt med att höja hastigheten till 45km/h. Så länge mopedbilar går 45km/h borde A-traktorerna också göra det. Om hastigheten höjs blir alla nöjda.

Arg fjortis

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.