Hoppa till huvudinnehållet

Tågab kan utöka godstrafik med ny omlastningsplats

Publicerad:
Den nya omlastningsplatsen söder om järnvägsstationen i Filipstad är klar.
Den nya omlastningsplatsen söder om järnvägsstationen i Filipstad är klar. Foto: Göran Persson

Genom den nya omlastningsplatsen söder om järnvägsstationen, kommer Tågab att kunna öka godstrafiken kraftigt från Filipstad.

Faktum är att det första tåget med rundvirke skulle ha gått för länge sedan om det inte varit för den milda vintern, som har gjort det svårt att avverka och frakta fram timmer.

– Omlastningsplatsen kostade precis under 1,4 miljoner kronor och finansieras helt av Trafikverket genom den så kallade näringslivspotten, som är till för att göra förbättringar i den statliga infrastrukturen som är för nytta för näringslivet, berättar Roger Danielsson, gatuchef i Filipstads kommun.

Omlastningsplatsen är helt färdig att tas i bruk.

– Invigning sker i samband med att det första tåget lastas. Vi har inte klart med när den första transporten går iväg, säger Roger Danielsson.

Hela tåg

Vid omlastningsplatsen ska Tågab lasta både hela virkeståg och hela kalktåg. Det blir en snabb och enkel omlastning direkt från lastbilar till järnvägsvagnar.

Lars Yngström, vd Tågab, är glad över att godstrafiken från Filipstad nu kommer att öka kraftigt.
Lars Yngström, vd Tågab, är glad över att godstrafiken från Filipstad nu kommer att öka kraftigt. Foto: Josef Wiklund

Vid den nya omlastningsplatsen kan alla vagnar i ett heltåg lastas samtidigt och det blir mycket effektivare, både tidsmässigt och kostnadsmässigt.

Ökad godstrafik

Tågab är ett regionalt järnvägsföretag som bedriver både persontrafik och godstrafik. Bolaget har cirka 160 anställda och ett 30-tal olika lok. Både Barilla och Ovako är delägare i Tågab.

Sedan tidigare kör Tågab ut gods från Barilla i Filipstad till lagret i Hamar i Norge. Dessa transporter kombineras med rundvirke.

Flera gånger per vecka körs det fodermjöl från Filipstad till Norrköping. Dessutom körs gods mellan Barilla och Celle, nära Hannover.

Tågab kör även sjökalk på järnväg från Gåsgruvan mot Halmstad och Mellannorrland. Dessutom kör företaget in råvaror till Springwire i form av valstråd, som lastas om till lastbil i Filipstad för vidare transport till Lesjöfors.

Även rundvirke

Nu tillkommer alltså även rundvirke i den utgående godstrafiken. Det är skogsägare som har tryckt på för att få en möjlighet att lasta om rundvirke från lastbilar till järnväg i Filipstad.

Lars Yngström berättar att det är heltåg med 16 vagnar som kommer att köras från omlastningsplatsen. Det blir en enorm vinst både miljömässigt och trafiksäkerhetsmässigt, eftersom den tunga trafiken minskar på vägnätet.

– Vagnarna är 20 meter långa och varje vagn väger cirka 90 ton lastad. Ett tåg motsvarar cirka 24 lastbilar med släp, berättar Lars Yngström.

Tågab kör bland annat ut gods från Barilla.
Tågab kör bland annat ut gods från Barilla. Foto: Göran Persson

Tågen med rundvirke kommer ofta att köras till Småland och det är Tågab som kommer att köra transporten hela vägen.

– Vi har totalt åtta tågset för rundvirke som snurrar med samma kapacitet, med upp till tre lastlopp i veckan. Varje vecka kör vi 25 tåg med bara rundvirke, vi är Sveriges största transportör av sågtimmer.

Snabb lastning

Även kalktransporterna gynnas av den nya omlastningsplatsen.

– Här kan vi lasta hela tåg med kalk. Istället för att det tar tre dagar att lasta så tar det nu bara en dag. Omlastningsplatsen öppnar även för fler möjligheter till transporter med exempelvis stenmaterial och biobränsle.

Han konstaterar att de här transporterna från Filipstad är positiva för Tågab, men inte avgörande.

– Vi har en ordentlig efterfrågan, inte minst i Norge om att köra virke till södra Sverige och till svenska ostkusten.

Fler transporter är även viktig för järnvägens framtid i Filipstad.

– Dessutom betyder det ganska mycket för järnvägens framtid i Filipstad. Det är åtta kilometer från Daglösen till Filipstad. Sådana här heltåg väger tungt i dubbel bemärkelse.

Artikeltaggar

BarillaFilipstadFilipstads kommunInfrastrukturInge Nilsson PiehlInlandsbananLars YngströmNäringslivNyheterRoger DanielssonTågabTågtrafikTrafikverket

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.