• idag
  6 juni
  10°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  10 juni
  19°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Corona stoppar larm till räddningstjänsten

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: Aron Eriksson
Region Värmland har beslutat om förändringar som påverkar räddningstjänstens uppdrag i Värmland. För att minska risken att smitta slår ut samhällsviktiga funktioner så kommer inte räddningstjänsten att få vissa larm.

Det innebär att IVPA larm, I väntan på ambulans, endast ska hanteras av räddningstjänsten om det inte finns misstänkt Covid-19 hos den som söker hjälp. Den bedömningen gör SOS Alarm. IVPA innebär att personal på närmaste brandstation larmas ut om tillståndet är livshotande för den som väntar på ambulans. De tre kriterierna som räddningstjänsten kan larmas ut på är:

• Hjärtstopp, eller misstanke om detta

• Andningsstopp, eller misstanke om detta

• svåra trauman

– Vi får alltså inte dessa larm om det finns risk för coronasmitta. Vi i räddningstjänsten behöver vara friska för att klara vårt grunduppdrag som är att åka på bränder och olyckor. Det finns sjukskrivningar hos oss men vi har normal beredskap, säger Peter Bergström, räddningschef i Sunne och Torsby.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.