• idag
  23 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  24 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  25 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Omoraliskt att utreda nedläggning

Debatt
PUBLICERAD:
För sex år sedan var den här desserten en del av en c-uppsats om chokladmousse på restaurang och hotellhögskolan i Grythyttan. Två studenter, som kom till Grythyttan från andra delar av Sverige, stod bakom uppsatsen. En nedläggning av skolan skulle innebära ett hårt slag för Hällefors kommun, eftersom studenterna skulle försvinna.
Foto: Filip Kowalski
Den 17 februari briserade en bomb på Campus Grythyttan. Universitetsstyrelsen hade gett Örebro universitet i uppdrag att utreda verksamheten och lokaliseringen för Restaurang- och hotellhögskolan (RHS), Grythyttan. Som extra lök på laxen får vi veta att det anses kosta cirka 80 miljoner att rusta upp befintliga lokaler. Nästa dag lägger sig ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S) i det hela och säger att ’’i regleringsbrevet för Örebro universitet står tydligt angivet att Örebro universitet ska anordna restaurangutbildning i Grythyttan. Och det finns inga som helst planer varken från min och regeringens sida att ändra på detta i regleringsbrevet’’.

Rektor fortsätter dock att gå på i ullstrumporna. Den 21 februari offentliggörs utredningsuppdraget. Vi citerar ett par meningar från detta. ’’En särskild utredare ska, tillsammans med relevant stöd från i första hand universitetskansliet, under perioden februari–september 2020 arbeta med att ta fram underlag till en samlad rapport innehållande konsekvenser för alternativen a) stanna kvar eller b) flytta verksamheten till campus Örebro.’’ Rektors önskemål behöver man inte läsa mellan raderna för att inse. Efter ett par dagar får vi veta namnet på utredaren, Erik Amnå, professor emeritus i statskunskap.

Beslutet innebar stora förändringar för Hällefors kommun, men kom också att bli en räddare i nöden. Varför inrättades RHS en gång i tiden? Vi går tillbaka till Regeringens proposition 1987/88:64 om särskilda regionalpolitiska insatser i delar av Bergslagen och norra Sveriges inland. Den resulterade i den så kallade Bergslagsmiljarden med syfte att stödja den strukturellt drabbade regionen. Carl Jan Granqvist lyckades få en del av dessa medel kanaliserade till en utredning om högre försöksutbildning kring måltid. År 1990 tog Restauranghögskolan emot 18 studenter för en till en början ettårig utbildning. Försöksutbildningen slog mycket väl ut och den 8 maj 1992 gav riksdagen ett permanent uppdrag till institutionen för restaurang- och måltidkunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan/Högskolan i Örebro med lydelse: ’’Grythyttan ska ha ansvar för måltidens estetiska gestaltning’’. Beslutet innebar stora förändringar för Hällefors kommun, men kom också att bli en räddare i nöden. Stålverket i Hällefors hade plockats ner efter att ha sålts till Kina i början 1990-talet. Strukturkrisen i basnäringarna var påtaglig. Under denna period beslutade Hällefors kommun att måltid skulle bli ett nytt och prioriterat näringslivsområde. Att för egen vinnings skull utsätta en redan sargad kommun för nedmontering av RHS är inget annat än djupt omoraliskt. Nu hotas Hällefors kommun av en kris av samma dignitet som nedläggningen av Stålverket. En kommun belägen i en avfolkningsbygd, som fått stöd av staten för att överleva, ska nu en gång för alla dekapiteras för att bygga upp ett centrum för Mat och Hälsa i Sveriges sjunde största kommun, Örebro; en kommun som sjuder av verksamhet och tillväxtkraft. Värst drabbat blir Hällefors kommuns näst största ort Grythyttan. Om RHS försvinner kommer kommunen att stå med många tomma lägenheter, kundunderlaget för Grythyttans enda livsmedelsbutik minskar drastiskt, arbetstillfällen försvinner, ortens näringsställen mister en stor del av sina besökare etcetera. De cirka 200–300 studenterna på RHS sätter en stark prägel på bygden. I Grythyttan finns ett av Bergslagens främsta besöksmål, Måltidens hus i Norden. Här utbildas i dag sommelierer, kulinariska kockar, hotelierer och måltidsekologer. I huset finns också Kokboksmuseet, som både är en utbildningsdel och en turistattraktion. En flytt av RHS är det första steget till det snart 400-åriga Grythyttans utplåning. Att för egen vinnings skull utsätta en redan sargad kommun för nedmontering av RHS är inget annat än djupt omoraliskt.

Maria Jansson-Andersson

Wilhelm Tham

Kjell Valegren

Roland Gustavsson

Erkki Vuorijärvi

Sören Henriksson

Marie-Louise Danielsson Tham

Lars Heimdahl

Sture Beckman

Grythyttelistan

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.