Hoppa till huvudinnehållet

Tufft läge för många företagare

Publicerad:
Maria Thiery Wase är näringslivschef i Filipstads kommun.
Maria Thiery Wase är näringslivschef i Filipstads kommun. Foto: Emely Wallo Bergare

Näringslivskontoret i Filipstad arbetar på flera sätt för att försöka mildra coronakrisens verkningar på näringslivet i kommunen. För den pågående krisen drabbar både restauranger, besöksnäring och handel hårt.

Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun, får svara på en del frågor från företagare i kommunen. En del frågor handlar om hur regeringens krispaket kan hjälpa lokala företag.

Hon framhåller att företag även har möjlighet att vända sig till Företagsjouren Verksamt Värmland. Där kan företagare exempelvis få information om hur de kan få hjälp genom nationella och regionala stödåtgärder.

Hon förklarar också att Filipstads kommun har ett ganska stort kommunalt åtgärdspaket för företagen, för att mildra effekterna av coronakrisen.

– Man kan alltid göra mer och vi tittar hela tiden på vad vi kan göra, säger Maria Thiery Wase som även får ta emot samtal från företagare som exempelvis vill höra sig för om kommunen har behov av deras produkter eller tjänster.

Lokala erbjudanden

En konkret åtgärd är att Filipstads kommun har lagt till en sida på www.visitfilipstad.se.

Där listas olika erbjudanden från lokala företag i kommunen. Här kan alla som vill hjälpa lokala företag gå in och hitta olika erbjudanden. Det är ett sätt att försöka stötta den lokala handeln.

Flera restauranger erbjuder hemleverans eller take-away, flera butiker erbjuder hemleverans av varor och några butiker tar emot beställningar via Facebook och Instagram.

– Det är exempelvis presentkort, e-handel och take-away, berättar hon.

Befarar konkurser

I dag finns det 589 företag i kommunen, allt från enmansföretagare till större företag. En del av dessa företag är skogsfastigheter.

Eftersom många företag runtom i landet går i konkurs nu så befarar Maria Thiery Wase att samma sak kommer att hända även här.

Hon framhåller dock att företagen har olika möjligheter - via regeringen stödpaket - att mota en eventuell förlust i år och förhoppningsvis kunna vara med när ekonomin vänder upp igen.

– Gjorde företagen en vinst förra året kan det användas för att kvitta mot en förlust i år, detta har aldrig varit möjligt förut, avslutar hon.

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadFilipstads kommunFöretagandeMaria Thiery WaseNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.