• idag
  9 aug
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  21°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stora risker med att flytta coronapatienter

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Över 100 IVA-patienter har flyttats i Sverige sedan den 1 mars. Arkivbild.
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Sedan den 1 mars har regionerna tvingats flytta 113 coronasjuka patienter som vårdas i intensivvården på grund av platsbrist, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Flyttarna har skett både till sjukhus inom den egna regionen och till mer avlägsna regioner.

Men att flytta svårt sjuka patienter innebär stora risker. En studie som Fredric Parenmark, överläkare vid Gävle sjukhus, har gjort visar att dödligheten ökar med 24 procent när man flyttar patienter mellan intensivvårdsavdelningar.

-Det är allvarligt att patienterna måste flyttas. Det vi kan se att de är oftast väldigt sköra i sin andning och flyttar man dem i ambulans eller helikopter så finns en risk för komplikationer naturligtvis, säger Fredric Parenmark till Ekot.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.