Hoppa till huvudinnehållet

Fortsatt tuff situation i kommunen

Publicerad:
Kommunchefen Claes Hultgren konstaterar att personalen inom kommunens verksamheter sliter hårt i arbetet för att möta utmaningarna under den pågående coronapandemin. Foto: Lisa Olaison

Kommunens personal, som på ett eller annat sätt jobbar med den pågående coronapandemin, sliter hårt för att verksamheterna ska fungera.

– Vår situation är fortfarande väldigt tuff, men vi behärskar den på ett bra sätt, säger kommunchefen Claes Hultgren under fredagens pressträff.

Personalstyrkan inom kommunens vård och omsorg, liksom personalen som jobbar med att organisera arbetet gällande coronapandemin, har jobbat under press under en längre tid.

Kommunchefen Claes Hultgren tycker att personalens arbetsinsats har gjort att läget kan bedömas som stabilt inom kommunens verksamheter, men ser samtidigt att det inte finns något utrymme för att slappna av i kampen mot covid 19-smittan.

– Som situationen är just nu bedömer jag att vi kommer att klara det här, men vi kan omöjligt veta om vi har nått max eller hur det ser ut. Men just nu behärskar vi situationen, säger han.

Och fortsätter:

– Vi har gjort oerhört många grejer och allt är i syfte att förhindra att smitta ska komma in i våra verksamheter.

Här och nu-tänk

Claes Hultgren konstaterar också att arbetssättet utgår från vad som kan göras här och nu.

– Vi diskuterar inte vilka orsaker det är som gjort att vi har den högsta andelen smittade i Värmland, det får vi titta på framöver. Utan vi har tagit till oss fakta av sånt som kan göra att vi kan förhindra smitta. Därför jobbar vi mycket nu med extra utbildningar till vårdpersona,l till att börja med, i basala hygienrutiner, säger han.

Och tillägger:

– Det innefattar allt från hur du hur du tvättar dig till hur du klär dig och hur du gör ren din utrustning. Utöver det pratar vi även om hur vi kan säkerställa så att all övrig personal som kan ha en beröring till våra brukare och till vården, som till exempel fastighetsskötare, kostpersonal och städpersonal, att vi även där går genom rutinerna.

Ni samarbetar även med externa aktörer som till exempel Samhall som levererar mat.

– Ja, och vi har haft diskussioner med Samhall om precis detta. Samhall ska utöva det här i egen regi med att titta på det här. Vi ser det som oerhört viktigt.

Utbildningarna kördes igång den här veckan. Har du fått någon signal på hur det har gått hittills?

– Ja, jag har uppfattat att det har gått bra. Jag har pratat med Michael (Björklund, kommunens säkerhetssamordnare) som har varit med och han har fått signalerna att utbildningen har upplevts som något positivt. Under utbildningarna har personalen också fått en möjlighet att ställa frågor. Åsa (Andersson, socialförvaltningens chef) eller någon annan chef har varit med för att svara. Det här är ett sätt för att lyfta fram frågor och funderingar, det handlar inte bara om en utbildning.

Efter att all personal har blivit utbildad och fått möjlighet att ställa frågor och ventilerat funderingar, hur kommer ni att följa upp att personalen jobbar med de basala hygienrutinerna?

– Det ligger på de chefer som finns ute i verksamheterna att se till att de basala hygienrutinerna följs. Jag tror att alla kan hjälpa varandra och påminna varandra under arbetets gång.

Landshövdingen till Filipstad

Kommunens informatör Sara Virkki Björnberg berättade att landshövdingen kommer på besök till Filipstad i nästa vecka.
Kommunens informatör Sara Virkki Björnberg berättade att landshövdingen kommer på besök till Filipstad i nästa vecka. Foto: Göran Persson

Kommunens informatör, Sara Virkki Björnberg, konstaterade att ett utbildningstillfälle i nästa vecka kommer att få ett externt fokus.

– Vi kommer att få besök av Värmlands landshövding (Georg Andrén). Han vill se hur läget är och har visat intresse för våra utbildningar. Han kommer inledningsvis att träffa delar av staben för att sedan besöka ett utbildningstillfälle, säger hon.

Kommunens covid 19-team har varit svårt att få igång, sett till den gällande situationen med en hård belastning på personalen i stort. Men nu ska det ha kommit igång.

– Vi tittar även på lösningar inom hemtjänsten och inom våra boenden, så att vi inte går mellan olika avdelningar. Vi har inte nått ändå fram där, men det kräver extra personal där vi jobbar med frivilliga, säger Claes Hultgren.

Minimera risker

Kommunen ska nu jobba vidare med att minimera risken för att få in smitta på fler ställen i de olika verksamheterna.

– Det är viktigt vad som görs här och nu för att skydda våra brukare och våra medarbetare. Personalen har utsatts för hårda påfrestningar och alla har gjort ett fantastiskt jobb, säger han.

Claes Hultgren vill även uppmana allmänheten att vara fortsatt återhållsam i sina sociala kontakter, följa folkhälsomyndighetens rekommendationer och att vara uthållig.

– Pandemin är inte över, den kan pågå ett tag - det enda vi vet är att den kommer att ta tid, säger han.

Artikeltaggar

Claes HultgrenCoronavirusetFilipstadGeorg AndrénSamhallSara Virkki BjörnbergVård och omsorgVärmland tillsammans

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.