Hoppa till huvudinnehållet

Friskvårdsbidrag ges för sportfiske

Publicerad:
Stefan Broqvist brukar fiska i Gammelhyttsjön. Foto: Jennifer Sundelin

Skatteverket har nyligen beslutat att fler aktiviteter ska omfattas av det skattefria friskvårdsbidraget som arbetsgivare kan ge sina anställda. Bland annat sportfiske, enduro och hästkörning.

Detta är positivt för både arbetsgivare och anställda, men även för föreningar som är verksamma inom olika sporter och aktiviteter.

Gammelhyttsjön är en populär plats för sportfiskare.
Gammelhyttsjön är en populär plats för sportfiskare. Foto: Jennifer Sundelin

Friskvårdsbidrag som arbetsgivaren ger till den anställda får vara maximalt 5 000 kronor per år. Om arbetsgivaren betalar ut ett högre friskvårdsbidrag än så ska den anställda beskattas för hela friskvårdsbidraget, enligt Skatteverket.

Räcker till årskort

Bidraget innebär att arbetsgivaren ger den anställda ersättning i efterhand, mot kvitto, för en motions- eller friskvårdsaktivitet som den anställda har betalat under inkomståret.

– Ett sådant bidrag räcker ju till ett årskort på 1500 kronor hos oss. Eller om man vill så köper man ett halvårskort och väljer om man vill fiska på sommaren eller vintern, det är ju upp till var och en, säger Tore Hopman, ordförande i Sportfiskeklubben Filip.

Ett friskvårdsbidrag räcker till ett årskort hos SKF Filip.
Ett friskvårdsbidrag räcker till ett årskort hos SKF Filip. Foto: Jennifer Sundelin

Dessutom är sportfiske en bra aktivitet om man vill hålla social distans men ändå vara bland andra människor. Att det numera omfattas av friskvårdsbidrag förvånar inte klubbens ordförande.

– Vi har 20 vindskydd vid Skribotjärn. Man kan gå från plats till plats så nappar det inte på det ena stället så går man bara till ett annat. Och man är ute i friska luften samtidigt. För oss och andra fiskeklubbar kan det här bidraget verkligen ge ett uppsving, säger Tore Hopman.

– Det är jättebra att det går att få friskvårdsbidrag, säger Stefan Broqvist som har varit ute och fiskat i Gammelhyttsjön norr om Filipstad.

Andra aktiviteter som man numera också kan få friskvårdspeng för är agility, bergsguide, forsränning, motorcross, paintball, självförsvarskurs, speedway och westernskytte.

Artikeltaggar

FilipstadFiskeFriskvårdNyheterSkatteverketSkribotjärn

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.