• idag
  3 aug
  15°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  21°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Gitarrspelande fotbollsspelare fann kärlek på buss 400

Nyheter
PUBLICERAD:
Fredrik Thörnqvist berättar om kärleken till Hovet, musiken och hans sambo Emma.
Foto: Sanna Aronsson Sandberg
Fredrik Thörnqvist är en av Hovets nyckelspelare. Han beskriver sig själv som bolltrygg och att han har en bra passningsfot, men vem är han utanför planen? Möt den nyblivne tvåbarnspappan som gärna spelar gura och önskar sig en överraskning av sambon i 30-års present.

Fredrik Thörnqvist växte upp i Lindfors mellan Molkom och Filipstad och Nyedshov är moderklubben sedan barnsben. Efter några år i andra klubbar i högre division kom Fredrik tillbaka till modersklubben år 2018. Trots att det finns många roliga fotbollsminnen från tiden i bland annat Carlstad United så klappar hjärtat ändå hårdast för Hovet.

– Jag har som högst spelat i division ett, jag minns bland annat när jag spelade svenska cupen mot Hammarby och när var aktuell för Malmö FF. Jag har fått prova på att spela mot allsvenska spelare och jag gjorde inte bort mig, så visst skulle jag nog fortfarande kunna spela i en högre division, man är ju oftast bäst mellan 27 och 35 år. Det finns många bra fotbollsminnen, men det bästa jag har gjort är att komma tillbaka till Hovet.

När det kommer till favorit fotbollslag blir det delad förstaplats.

– Lazio (Italiensk fotbollsklubb, reds. anm) är ju favoritlaget men jag får nog säga Hovet. Hovet finns i hjärtat.

"Det finns många bra fotbollsminnen, men det bästa jag har gjort är att komma tillbaka till Hovet." säger Fredrik Thörnqvist.
Foto: Filip Kowalski

Snart tolv år

Fredrik och hans sambo Emma, som är från Filipstad, köpte ett gammalt torp i Lindfors 2018 där de nu bor.

– Vi har varit tillsammans i drygt elva år, känsligt det här om jag säger fel nu, säger han och skrattar.

– Vi har vår årsdag i november någon gång, så snart är det tolv år, tillägger han.

Paret träffades när de både studerade på John Bauergymnasiet. Fredrik satsade på fotbollen, medan Emma satsade på innebandyn.

– Jag brukar säga att jag fann kärleken på buss 400, berättar Fredrik och tillägger att han och Emma åkte samma buss till skolan under gymnasietiden.

Under deras år tillsammans har familjen utökats med tvååriga sonen Harry och Sixten, endast fyra månader gammal. Fredrik berättar att han trivs med livet som tvåbarnsfar, men att det krävs en del för att få ihop livet med fotboll, barn, plugg och golf.

– Det är fullt upp, men det går väldigt bra. Harry är värst, han är två år och väldigt busig. Dagarna börjar vid fem, sex på mornarna när Harry kommer in och slår med någon leksak i sovrummet. Jag pluggar även just nu och jag spelar också mycket golf, så det är fullt upp som sagt var.

Fredrik studerar till fritidspedagog men får även en examen som grundskolelärare.

– Jag har två och ett halvt år kvar tills jag är klar.

Förutom att vara med familjen, plugga och spela golf och fotboll så är Fredrik också musikintresserad.

– Jag tycker om musik och jag spelar gitarr. Jag har gjort några låtar till Hovet faktiskt, berättar han.

När det kommer till musik är det främst svensk musik han gillar.

– Jag gillar Markus Krunegård.

Fredrik Thörnqvist har många fotbollsminnen men tiden i Hovet är det som ligger varmast hjärtat.
Foto: Sanna Aronsson Sandberg

Nära till skratt

I oktober fyller han 30 år och när han får frågan om vad han skulle vilja göra då blir svaret en uppmaning:

– Jag hoppas på en överraskning från min sambo, det kan du skriva så hon kan läsa det, säger han och skrattar.

Det märks att han har nära till just skrattet.

– Som person är jag alltid glad, jordnära och jag har alltid nära till skratt. Jag är omtänksam om jag får säga det själv och jag inbillar mig att jag är en bra pappa. På planen är jag bolltrygg, har ett bra spelsinne och jag kan göra mål. Jag har blivit äldre och samlat på mig erfarenheter så jag försöker peppa och ge de yngre killarna i laget självförtroende och tar nog på mig papparollen lite där. Men det är svårt att jämföra mig som person och spelare, det finns två sidor. På planen kan det ju bli en del trashtalk under matcherna, men det är bara en roll på planen, utanför vill jag ta hand om alla.

Trots att Fredrik alltid är glad finns det saker som kan göra honom arg.

– Orättvisor kan göra mig förbannad. Det tycker jag är jobbigt. Och när någon är kränkande mot någon annan.

Man kan konstatera att Fredrik Thörnqvist är en man som har många strängar på sin lyra och att Hovet alltid kommer stå honom varmt om hjärtat.

– Jag trivs där jag är nu. Jag trivs i Molkom, jag trivs i Hovet.

Fredrik trixar på hemmaplanen, Molkom IP.
Foto: Sanna Aronsson Sandberg
Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.