• idag
  1 okt
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  15°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  4 okt
  13°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   2.1 mm
 • måndag
  5 okt
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tack och förlåt från oss, Filipstad!

Nyheter
PUBLICERAD:
Krönika om hur det är att vara sommarjobbande reporter i Filipstad. Sanna Aronsson Sandberg och Jennifer Sundelin.

Sommaren börjar lida mot sitt slut och jag och den andra sommarvikarien, Jennifer Sundelin, gör vår sista vecka på redaktionen tillsammans. Jennifer ska gå tillbaka till sina studier, medan jag blir kvar på FT. Hur summerar man dessa elva veckor? Det finns så många galna upptåg och roliga minnen att det är svårt att få ner det i en sådan kort text.

Jag minns första dagen jag styr bilen från min hemort Kristinehamn och kör in i Filipstad. Solen lyser och på min vänstra sida ligger skenet vackert över Daglösen och jag ser kyrkan i all dess prakt. Lars Winnerbäcks låt "Tror jag hittar hem" spelas på radion. Jag la märke till en viss textrad i låten: "Det bästa jag gjort. Var när jag släppte taget. Var när jag kasta mig ut." Det var så det kändes. Att jag tackat ja till att kasta mig ut på okänd mark. Detta trots att jag för några år sedan jobbat några månader åt FT så kändes allt nytt igen. Det var år 2016 jag senaste använde mitt block och min penna i Filipstad. Nu ska det åter igen utforskas. Etablera ett kontaktnät. Vinna läsarnas förtroende. Lära känna staden.

Jag och Jennifer har båda jobbat som journalister på olika mediekanaler, allt från lokaltidningar, till radio och lokal-tv. Vi har varit ute på uppdrag där vi ena dagen har träffat toppolitiker från regeringen, medan den andra dagen har vi stått ute i leran och intervjuat en bonde som ska anordna ett traktorrace för byborna. Vi är vana att ställa om oss och inta olika roller. Däremot finns det en roll vi båda är lite nervösa för att inta - det är när vi klär på oss sportreporterrollen.

När vi började på FT tidigt i somras visste vi att vi skulle skriva sport båda två. Smått blyga och ödmjuka inför rollen började vi sakta men säkert bygga upp vårt egna lokalsportsnätverk. Antecknade tränares nummer. Följde med på träningar. Det är här "tack och förlåt" kommer in.

Vi vill tacka alla er tränare och spelare som trevligt och tålmodigt svarat på våra frågor där vi inte riktigt hängt med i alla sporttermer och formuleringar. Kanske har era svar lett till några konstiga följdfrågor från oss. Till exempel som när Jennifer var med på Nordmarks fotbollsträning och tränaren Anders Eriksson säger att det är lite ovanligt med serien i år på grund av corona, det blir bara "enkla matcher" varpå Jennifer ställde följdfrågan: "Jaha, så du menar att det inte blir något motstånd för er?". Eriksson fick sig ett gott skratt och förklarade vänligt att det alltid brukar vara så att man spelar dubbla matcher i serien, det vill säga att man möter samma lag två gånger under seriens gång. Tack Anders, nu har vi lärt oss det.

Och tack till Nordmarks Ingvar Ludvigsson som när jag nervöst ringde och presenterade mig som den nya tjejen på FT som kommer skriva mycket sport framöver skämtade till det med mig från start och sänkte ribban så jag skulle få den informationen jag behövde på ett språk jag förstod. Det var även han som så klokt sa "Det spelar ingen roll hur bra laget är och hur bra spelet är på planen om man inte har inställningen. Inställningen måste vara hundra procent - annars riskerar man att förlora."

Tack till spelarna Fredrik Thörnqvist, Zackarias Lindgren och Maja Eriksson, ni som ställde upp på att låta mig göra personportträtt om er. Ni delade med er av er själva och överlevde mina frågor om vad ni gör när ni inte står på planen samt mina kanske något udda "fem snabba". Att gå utanför sin komfortzon och prata om sig själv som person är inte alltid en självklarhet, men nyfikenheten om vem som finns bakom fotbollsspelaren eller skidåkaren fascinerar mig. Vem är personen bakom alla omnämningar i matchreferaten i tidningarna?

Jennifer vars pojkvän varit elithockeyspelare har kommit med input och förklarat för oss att man aldrig får skriva "förlust till Nykroppa", det är helt fel. Det ska självklart stå "förlust för Nykroppa". Och hur ska man egentligen vända på siffrorna när någon förlorar på bortaplan? Ska man skriva att de förlorar med 0-3 eller ska man skriva att de förlorar med 3-0?

Jennifer har också tydligt slängt sig med sköna sportsliga klichéer som "tryggt i försvarszonen", "djupt i anfallsspelet" och "höll nollan i hela 30 minuter", frågan är nu om Jennifer efter dessa veckor lärt sig vad "djupt i anfallsspelet" betyder? Det låter vi vara osagt.

Till er alla: Tack och förlåt!

Vi har haft en underbar sommar i Filipstad. Den har gått fort, men vi har hunnit med många olika uppslag och trots att det må vara nyhetstorka under sommarmånaderna tycker vi att vi har fått ihop läsvärda tidningar åt er läsare. Det har blivit en och annan rättelse och förtydligande från oss, men vi hoppas och tror att vi har haft ert förtroende under dessa veckor. Vi båda har blivit förälskade i Filipstad med omnejd under sommaren och det har varit en fröjd att få se den vackra naturen, de fina husen, de bildsköna badplatserna och statyerna. Våra smaklökar har fått uppleva Big Hill Lodges kulinariska expertis på vackra Storhöjden och kaffepauserna utanför redaktionen i grönskan har gett oss mycket energi.

Njut av sommarens sista varma dagar, väl mött från de två pratglada, sporttermsslängande sommarreportrarna.

Sanna Aronsson Sandberg

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.