Hoppa till huvudinnehållet

Fiberutbyggnaden har rullat igång på allvar

Publicerad:
Fiberutbyggnaden har rullat igång. Joakim Johnson, kommunansvarig på IP-only, och Jan Svärd, bredbandssamordnare för kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Foto: Göran Persson

Fiberutbyggnaden pågår i Filipstads kommun och målet är att utbyggnaden ska vara klar innan år 2022 . Totalt ska 1500 adresser i kommunen få en fiberanslutning.

– Nu är vi äntligen igång, nu kör vi!, säger Joakim Johnson, kommunansvarig på IP-only.

Under tisdagens pressträff på Kalhyttan deltog även Jan Svärd, bredbandssamordnare i kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn. De båda har ett nära samarbete och har kontinuerliga uppföljningsmöten för att stämma av hur arbetet går.

– Vi har jobbat oss söderifrån och norrut. Nu kör vi i stor skala i Filipstads kommun, berättade Joakim Johnson.

Låg tillgänglighet

I Filipstads kommun har det hittills varit en låg tillgänglighet till fiberanslutning på landsbygden, bara cirka tre procent av hushållen har haft den möjligheten under 2018-2019.

– Det blir bättre och vi hoppas på att nå upp till 70-80 procent, berättade Jan Svärd.

Jan Svärd, bredbandssamordnare för kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn.
Jan Svärd, bredbandssamordnare för kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Foto: Göran Persson

Området Asphyttan fick fiberutbyggnaden under 2019-2020. Nu pågår arbetet med fiberutbyggnaden i Nordmark och Brattfors. Övriga områden i Filipstads kommun är bland annat Persberg, Nykroppa, Lesjöfors och Långban.

Många projekt

I Östra Värmland handlar det om 22 projekt i tre kommuner, med totalt 3 000 adresser som ska få fiberanslutning. Åtta av dessa projekt är i slutfasen, tolv projekt har tilldelats entreprenörer och byggs nu.

Två av projekten är ännu inte igång. Det ena projektet är i Rämmen och det förväntas gå igång innan årets slut. Det andra projektet är i Kristinehamn/Björneborg och kommer troligen igång något tidigare.

– Vi ska vara klara med allt innan 2021 är slut. Det är vår vision, förklarade Joakim Johnson som tycker att intresset för att ansluta sig till fibernätet varit relativt bra.

Det är många mil fiberkabel som ska grävas ner.
Det är många mil fiberkabel som ska grävas ner. Foto: Göran Persson

Några faktauppgifter som visar projektens komplexitet i Östra Värmland är att det schaktas en sträcka på totalt 126,9 mil för att lägga ned fiberkabel, dessutom skrivs 1500 markavtal under.

Fiberkabeln som läggs ned har överkapacitet för att framtidssäkra den så långt det är möjligt.

Fiberutbyggnad i Nordmark

Artikeltaggar

BrattforsBredbandEkonomiFilipstadIP OnlyLångbanNyheterPersbergRämmen

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.