Hoppa till huvudinnehållet

Nyföretagandet ökar i Filipstad

Publicerad:
Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun.
Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun. Foto: Emely Wallo Bergare

Nyföretagandet i Filipstad har ökat i år. Fram till mitten på oktober har det startats 36 nya företag i Filipstads kommun. Under hela förra året startades det totalt 33 nya företag.

– Det är oerhört positivt och jättebra att det startar fler företag, säger Maria Thiery Wase, näringslivschef i Filipstads kommun.

Hon har dock inget enkelt svar på varför nyföretagandet har ökat och vill inte heller spekulera kring detta.

– Man ska komma ihåg att Filipstad går från en relativt låg andel företagande och det påverkar siffrorna, men det är ändå väldigt positivt.

När arbetsförmedlingen nyligen hade en presentation om arbetsmarknaden och arbetslösheten i Värmland så konstaterade myndigheten att Filipstad har den största relativa tillväxten i antal företag. Den informationen kommer från Näringslivsanalys 2013-2018. Uppgifterna är framtagna av Region Värmland med underlag från SCB.

Bra service

Hon framhåller den service som nyföretagarcentrum kan ge till de som funderar på att starta ett eget företag. Dessutom upplever hon att det har blivit enklare att dra igång en verksamhet, exempelvis krävs en mindre egen insats för att starta ett aktiebolag.

Maria Thiery Wase tipsar också om sidan www.verksamt.se som hon menar gör det enkelt att starta ett företag via nätet.

– Det kanske kan göra att några startar på sidan om en anställning för att prova på.

På näringslivskontoret arbetar medarbetarna vidare för att ha en hög tillgänglighet och vara beredda på att hjälpa alla som funderar på att starta företag.

Det ska nämnas att en osäkerhetsfaktor i de här siffrorna är att även byte av bolagsform från exempelvis enskild firma till aktiebolag registreras som ett nytt företag. Det går dock inte att utläsa hur många sådana ombildningar som eventuellt finns med i statistiken.

Artikeltaggar

EkonomiFilipstadFilipstads kommunFöretagandeMaria Thiery WaseNyföretagarcentrumNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.