Hoppa till huvudinnehållet

En stämningsfull hyllning till Dan Andersson

Publicerad:
Mats Himmelstrand och Maria Norgren.
Mats Himmelstrand och Maria Norgren. Foto: Göran Persson

Under fredag kväll bjöd musikteatergruppen Pajso på föreställningen "Jag hörde en sång på en stjärna en gång" på Lesjöfors museum. Det blev en stämningsfull hyllning till nationalskalden Dan Andersson som gick ur tiden för 100 år sedan.

Höstmörkret omslöt Lesjöfors museum, bara ljuset från museet trängde ut genom de stora fönstren. Därinne fick besökarna vara med om en tidsresa till åren när Dan Anderssons liv och diktning formades. Ett fascinerande livsöde som verkligen berör.

Höstmörkret omslöt Lesjöfors museum.
Höstmörkret omslöt Lesjöfors museum. Foto: Göran Persson

Maria Norgen berättade med stor inlevelse, tillsammans med stämningsfull bakgrundsmusik av Mats Himmelstrand. Dessutom bjöd Mats Himmelstrand på både sång och musik mellan varven.

Fattigt hem

Vi fick en fin inblick i Dan Anderssons liv. Han föddes i byn Skattlösberg i Grangärde finnmark och växte upp i ett fattigt hem. Dan Andersson arbetade bland annat som skogshuggare, lärare och även resande försäljare.

År 1914 fick han sin första bok utgiven - Kolarhistorier. Senare kom diktsamlingen Kolvaktarens visor. Senare började han även studera vid Brunnsviks folkhögskola, utanför Ludvika. Därefter försökte han försörja sig som författare, men det blev mycket tufft ekonomiskt. Det blev totalt sex böcker.

Samtidigt som Dan Andersson kämpade med att få ihop ekonomin så bar han ofta på en längtan ut i den stora världen.

Besökarna fick en fin inblick i Dan Anderssons liv.
Besökarna fick en fin inblick i Dan Anderssons liv. Foto: Göran Persson

När hans fru var gravid behövde han skaffa sig en fast och säker inkomst som familjeförsörjare. Året var 1920 när han begav sig till huvudstaden för att söka jobb på en tidning.

Men istället blev detta hans sista resa - han dog på Hotell Hellman av cyanväteförgiftning. Orsaken var att hotellet hade cyanväterökt rummen mot ohyran - men inte vädrat ut tillräckligt.

Det var först efter sin död som han blev verkligt berömd - mycket av det han skrivit gavs ut efter att han hade avlidit.

Flera dikter

Under föreställningen bjöds det på dikter som exempelvis Hemlängtan, Vaggvisa, En landstrykares morgonsång till solen, Du liv och En spelmans jordafärd (fragment).

Maria Norgen berättade med stor inlevelse.
Maria Norgen berättade med stor inlevelse. Foto: Göran Persson

Dan Andersson föddes år 1888 och dog 1920. Minnesåret 2020 kan vi konstatera att hans livsgärning i allra högsta grad lever vidare.

Arrangör var Filipstads bergslags riksteaterförening (en del av Riksteatern Värmland) och Lesjöfors museum.

Pjäs med autentisk Dan Andersson-koppling

Artikeltaggar

Dan AnderssonLesjöforsLesjöfors museumNöje/KulturNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.