Hoppa till huvudinnehållet

Tar pulsen på konsthandlandet

Publicerad:
Jennifer Sundelin
jennifer.sundelin@filipstadstidning.se

Hagforskonstnären Dr. Crix intar konsthallen på Museet Kvarnen i tre veckor. På lördag, den 7 november, är det vernissage av utställningen "Rena rånet", modern och konceptuell konst med många olika färger och former.

– Det handlar om att rea ut konst. Det måste inte kosta mycket pengar för att vara ett konstverk, säger Cristoffer Karlsson, som är mannen bakom konstnärsnamnet Dr.Crix.

Han har synts till på konstnärsscenen i Värmland sedan 2016 därom, ställt ut lokalt i Hagfors, men även i Karlstad hos Konstfrämjandet samt i Arvika på Rackstadmuseet.

Hagforskonstnären Dr. Crix ställer ut installationer, målningar och teckningar på museet Kvarnen.
Hagforskonstnären Dr. Crix ställer ut installationer, målningar och teckningar på museet Kvarnen. Foto: FT Jennifer Sundelin

Nu kommer han till Filipstad för att visa sin konst, men inte sig själv. Han väljer alltid att figurera på bild med en bandana framför ansiktet. Han anser inte hans ansikte har något att göra med det han vill symbolisera genom sin konst.

– Men det handlar främst om att vara tidlös, att inte kunna identifieras, säger han.

Konceptuell konst

Besökaren bjuds på överraskande detaljer, abstrakta former och starka färger. Några tavlor liknar serieteckningar, ett par verk kan betraktas mer som installationer.

Cristoffer Karlsson gick på Kyrkeruds folkhögskola. Där jobbade han med traditionella tekniker men lärde sig snabbt att låta själva idén och konceptet styra riktning.

Dr.Crix skapar konceptuell konst och använder gärna återbruk i sitt material.
Dr.Crix skapar konceptuell konst och använder gärna återbruk i sitt material. Foto: FT Jennifer Sundelin

– Den här skulpturen är tillverkad av ett huvud i frigolit. Kroppen innehåller stoppat tidningspapper. Den är klädd i olika plagg som jag har målat med väggfärg för att få skulpturen att hålla ihop, säger konstnären och pekar på ett av sina verk.

Figuren ser ut som en blandning av Musse Pigg och ett barn utstyrd i färgglada kläder med för stora gula skor. Den bär passande nog också en ansiktsmask.

Tar pulsen på konsthandlare

Vill man köpa något signerat Dr.Crix kan prislappen ligga på allt från 200 kronor till 50 000 kronor. Det finns ett syfte med det, enligt konstnären.

"Rena rånet", en utställning om konst och priset man betalar, eller inte betalar, för att köpa ett konstverk.
"Rena rånet", en utställning om konst och priset man betalar, eller inte betalar, för att köpa ett konstverk. Foto: FT Jennifer Sundelin

– Jag vill ta pulsen på konsthandlandet. Folk betalar tusentals kronor för mobiler men vill inte lägga lika mycket på ett konstverk. Vad väljer man att se som en god investering, undrar han.

Utställning har vernissage på lördag den 7 november på museet Kvarnen och kan ses i tre veckor.
Utställning har vernissage på lördag den 7 november på museet Kvarnen och kan ses i tre veckor. Foto: FT Jennifer Sundelin

När han utbildade sig sades det att om man säljer sina verk billigt erkänner man inte värdet av sig själv som konstnär. Där håller Cristoffer inte med.

– Jag vill bryta normen, säger han avslutningsvis.

Artikeltaggar

FilipstadKonstKonstfrämjandetKvarnenKyrkeruds FolkhögskolaMuseet Kvarnen galleriNöje/KulturUtställningarVernissager

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.