Hoppa till huvudinnehållet

Christer Lindén om musiken, kreativiteten och saknaden av att glädja sin publik

Publicerad:
Christer Lindén berättar om hans liv som musiker.
Christer Lindén berättar om hans liv som musiker. Foto: Privat

Det går inte att undgå den kärlek som Christer Lindén har till det svenska språket och till musikens kreativa värld. Med över 400 egenskrivna låtar registrerade hos Stim är det lätt att imponeras över hans långa meritlista. Han har blivit prisad för sin tonsättning av Dan Anderssons dikter, han har gett ut en bok om hans broders bortgång och han är mitt uppe i ett projekt där hans hemort Molkom står i fokus. Läs om "Molkomsgrabben" som aldrig slutat skriva.

Christer Lindén kommer från Molkom men är numera bosatt i Karlstad, trots det skulle han aldrig kalla sig för något annat än en Molkomsgrabb.

– Jag är en Molkomsgrabb. Det är där jag formats.

Han lever tillsammans med sin fru sedan tjugo år tillbaka och han är trebarnsfar. Livet har även berikats med tre barnbarn. Han berättar att han skrivit musik och dikter sedan länge.

– Jag började hemma på 90-talet i Molkom, så det är en evighet nu. Jag har aldrig slutat att göra musik, vilket många andra gjort. Jag har alltid skrivit mycket och trots att jag sjungit mycket rock så har jag alltid haft svenskan nära mig.

Under åren har det blivit en och annan egenskriven låt för Christer Lindén.

– Jag har över 400 egna sånger registrerade hos Stim, det är bra många.

Hur han gör när han skapar sin musik är lite olika.

– Jag har alltid skallen full. Ibland sitter jag och leker med gitarren och hittar en melodi och ibland kommer orden först. Jag hade alltid block och penna bredvid sängen när jag var yngre. Det kanske låter konstigt men jag drömde låtar. Jag såg mig själv på scenen och hörde hur jag spelade. När jag vaknade så brukade jag skriva ner ackordföljden och några ord för att komma ihåg och sedan göra klart låten.

Speglar vardagen

Han berättar att det är gitarren som är det instrument som ligger honom varmaste om hjärtat, men att han spelar annat också.

– Jag spelar alla instrument som går, men gitarren är mitt huvudinstrument.

Han berättar att hans musik ofta speglar vardagen.

– Jag har märkt att min musik har blivit mörkare nu. Jag jobbar inom vården och nu när det är sådana här tider så är det lite som ett mörker att jobba i. Jag har alltid skrivit mycket och gör fortfarande, men nu har låtarna blivit mörkare.

Han menar också att den mörka tid vi lever i just nu, med coronapandemins framfart, har gjort att han förlorat en del av lyckan som han annars fått automatiskt genom att kunna framföra sin musik inför publik.

– Det har knappt varit några spelningar alls i år utan jag har gått upp i tid på mitt jobb inom vården. Det som är tråkigt när nästan allt har varit inställt är att en sådan person som jag, som tycker om att möta andra människor, inte kan åka och spela och glädja människor. Allt är ju väldigt stängt nu. Annars har jag många spelningar och jag brukar alltid gå och lägga mig lycklig efter en spelning eftersom jag vet att jag gjort andra människor glada. Jag mår väldigt bra av det. Det är en stor bit som har försvunnit.

Att han använder sig av ord för att få utlopp för sina känslor råder det inga tvivel om.

– Jag skrev en bok när brorsan gick bort och jag har länge tänkt att jag ska skriva en bok om hur det är att jobba som man inom vården. Jag har nog många ofärdiga romaner som jag inte skrivit klart.

Christer Lindén är uppvuxen i Molkom men bor numera i Karlstad. Han har dock aldrig slutat kalla sig för en "Molkomsgrabb".
Christer Lindén är uppvuxen i Molkom men bor numera i Karlstad. Han har dock aldrig slutat kalla sig för en "Molkomsgrabb". Foto: Privat

Färdigställa skiva

Det märks att denne "Molkomsgrabb" har många strängar på sin lyra och ett av de tidigare projekten han jobbat med har blivit riktigt uppmärksammat.

– Jag fick Värmlands visstipendium (2015) för mina tolkningar och tonsättningar av Dan Anderssons dikter. Jag har alltid älskat hans dikter.

Ett annat projekt som Christer Lindén är aktiv med just nu är att färdigställa en skiva med några andra musiker.

– Det är ett projekt med en grupp andra från Molkom. Det är alla möjliga instrument, munspel och blås. Lite rockigt, som Lundell lät en gång i tiden. Vi har repat ett antal gånger och vi har börjat spela in, men nu blir det ju tyvärr så att en och en får spela in i studion, men det kommer bli bra. Vi börjar närma oss att bli klara. Skivan ska faktiskt heta Molkom. Tanken nu är att skivan får komma ut till våren. När solen skiner. Från början var det tänkt att vi skulle göra några spelningar och ställa till med någon fest i Molkom och spela inför alla vi känner, men just nu känns det som en omöjlighet. Men det kommer i alla fall att komma en väldigt positiv skiva som jag tror att många kommer gilla, avslutar Christer Lindén.

Artikeltaggar

Dan AnderssonKarlstadMolkomNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.