Hoppa till huvudinnehållet

Jehovas vittnen har ställt om

Publicerad:
Jehovas vittnen har funnits i Filipstad sedan 1950-talet. Ronny Holmgren och Rosemarie Holmgren har i år sett hur det uppsökande arbetet har förändrats, från att knacka dörr till telefonsamtal.
Jehovas vittnen har funnits i Filipstad sedan 1950-talet. Ronny Holmgren och Rosemarie Holmgren har i år sett hur det uppsökande arbetet har förändrats, från att knacka dörr till telefonsamtal. Foto: Emely Wallo Bergare

Tidigare var det vanligt att Jehovas vittnen kunde ringa på dörren och fråga om de kunde få lite tid till att prata om livsåskådning och tro.

Men när coronapandemin svepte in över världen fick trossamfundet ställa om. Hembesöken har ersatts av telefonsamtal och veckomötena i Rikets sal har blivit digitala möten över Zoom.

Jehovas vittnen har funnits i Filipstad sedan 1950-talet där samlingspunkten Rikets sal är ett hem för församlingen Filipstad-Hällefors.

Två av församlingens aktiva förkunnare i Filipstad är Rosemarie Holmgren och Ronny Holmgren.

De flyttade till Filipstad för tre år sedan och har i år fått uppleva hur församlingen har fått ställa om till följd av den pågående coronapandemin. Att göra hembesök hos folk är inte lämpligt, däremot är det möjligt nå ut med budskapet genom telefonsamtal.

– Beskedet kom snabbt i slutet av mars, då fick vi anvisning om att ställa om och besöka människor på telefon istället. Det är klart att det kändes annorlunda, för vi var vana att besöka folk och prata med människor - och det är lite skillnad när man pratar med människor och kan se deras ansiktsuttryck jämfört med att prata i telefon, säger Rosemarie Holmgren.

För tryggheten

Att söka nya kontakter via telefon kunde kännas aningen obekvämt till en början, men varken Rosemarie eller Ronny känner så idag.

– Nu när det har gått en tid känner man att det är väldigt bra. Sen vet man ju syftet med det, det vill säga att vi inte ska utsätta några människor för någon smitta samtidigt som vi inte ska bli smittade - så det känns tryggt att det är så, säger Rosemarie.

– Jag har upplevt att de vi pratar med har upplevt en trygghet. Dels är det alltid ett utmanande moment att ringa på en dörr, de vi besöker kan ju fundera på vem det är som ringer på dörren och känna sig osäkra för det. Men nu när man ringer känns det tryggare för dem vi pratar med - och det har gjort att vi har fått väldigt fina samtal där människor har kunnat uttrycka mer vad de känner och vad de tycker, säger Ronny Holmgren.

Rosemarie Holmgren och Ronny Holmgren står utanför Rikets sal i Filipstad som byggdes 1991.
Rosemarie Holmgren och Ronny Holmgren står utanför Rikets sal i Filipstad som byggdes 1991. Foto: Emely Wallo Bergare

Kommer det här vara ett arbetssätt som ni kommer att ha med er framöver, även efter den pågående coronapandemin?

– Ja. Vår verksamhet är sådan att när vi inte har träffat någon vid någon dörr så har vi ändå försökt att ringa, även tidigare, till människor som vi inte har nått. Men nu har vi fått en vana av det här så det kommer nog att bli lättare för oss att använda telefonen i vår verksamhet, svarar Ronny.

Vilket är då ert budskap som ni vill nå ut med när ni tar kontakt med människor?

– Ja, det är en jättebra fråga. När vi ringer på vill vi kort förklara att vårt budskap är att bibeln talar om en trygg och fantastisk framtid för människan. Vi kallar det för det de goda nyheterna, för det budskap som bibeln har är goda nyheter för människor. Och huvudtemat i bibeln är guds kungarike - det är den nya världsregeringen som ska göra jorden till ett paradis och ge människor rättvisa, svarar Ronny.

Och fortsätter:

– Och det är egentligen samma tema som Jesus hade, han talade om kungariket och att det skulle kunna lösa många problem.

Rosemarie fyller i:

– När vi ringer vill vi också få människor till att läsa och studera bibeln, för huvudsyftet med våra besök är kopplade till bibelstudiekurser. Där han man möjlighet att lära känna vem Jesus är, vad bibeln säger och vad den svarar på för frågor.

Tuff uppgift

Även bibelstudierna förs nu via telefon.

– Vi vill gärna visa bibeln för människor, det är en bok som är aktuell i vår tid också, säger Rosemarie.

Sverige är ett förhållandevis sekulariserat land. Och att då jobba, som ett mindre trossamfund, för att övertyga människor om det kristna budskapet, borde vara en oerhört tuff uppgift.

Men Ronny Holmgren ser det inte så.

– Visst är det en utmaning att möta människor, men man kan också vända på det och säga att det finns ett väldigt stort behov, säger han.

I jakten på lycka händer det att människor knyter an till materiella ting. Det kan Ronny Holmgren se en viss fara med.

– Och det gör vårt budskap otroligt aktuellt, för det är det här som egentligen ger en djup mening i livet, att få svar på frågorna: varför är jag här? varför är det som det är? och hur ser framtiden ut? Så även om vi har en tuff uppgift känns den väldigt stimulerande och väldigt viktig, säger han.

Samtalen med människor ser han som en höjdpunkt i tillvaron.

– Det är otroligt stimulerande att prata med människor, att få byta sina tankar med andra och få veta hur andra känner och tycker och få veta varför de tror som de gör - och sen då spegla sig själv: varför tror jag som jag gör? Jag kan säga att vår verksamhet utåt är väldigt trosstärkande för oss själva, säger han.

30-årsjubileum nästa år

Jehovas vittnen har funnits i Filipstad sedan 1950-talet och funnits i olika lokaler. Idag heter församlingen Filipstad-Hällefors och har sin fasta punkt i Rikets sal.

Ronny Holmgren och Rosemarie Holmgren har svårt att göra historiska tillbakablickar då de bara har tre år bakom sig i Filipstad.

– Men jag vet att Rikets sal byggdes här 1991, jag vet det eftersom det är jag som tar hand om den och underhåller den, säger han.

Antalet förkunnare, eller medlemmar, i församlingen är idag 48. Det ger en ökning med 14 förkunnare jämfört med för tre år sedan då Ronny och Rosemarie kom till Filipstad.

Förkunnarna träffas idag i Zoommöten två gånger i veckan, på tisdagar och på lördagar. De digitala mötena ersätter de fysiska mötena som kunde hållas innan coronapandemin.

Under veckomötena sker bibelsamtal, föreläsningar samt utbildningar i hur man kan möta människor.

För tillfället är det tredje Mosebok som finns på agendan under de digitala bibelsamtalen.

Årligt schema

Bibeln går igenom stegvis från början till slut - därefter börjar församlingen om från början med nya samtal.

– Vi har ett årligt schema för hur programmet ser ut med vår bibelläsning. Men vi jobbar så mycket med vår bibelläsning att vi inte hinner gå genom allt på ett år, men under tre-fyra års tid har vi hunnit att gå genom stora delar av bibeln - och så börjar vi om igen, säger Ronny.

Att det är just tredje Mosebok som diskuteras nu tycker både Ronny och Rosemarie är intressant.

– I tredje Mosebok finns karantänlagarna. Där står hur man skulle göra om man till exempel kommit vid en död människa, hur man skulle tvätta händerna och att man skulle sitta ett visst antal dagar i karantän. Man ramlar alltså tillbaks till de fundamentala tankarna till hur vi ska hålla vår hälsa vid liv, säger Ronny.

Skriften Vakttornet har en central funktion i Jehovas vittnens verksamhet.
Skriften Vakttornet har en central funktion i Jehovas vittnens verksamhet. Foto: Emely Wallo Bergare

Artikeltaggar

FilipstadJehovas vittnenKristendomNyheter

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.