Hoppa till huvudinnehållet

Carl Jan Granqvist får Ferlinstipendiet

Publicerad:
Carl Jan Granqvist, Saxå bruk, blir årets mottagare av Ferlinstipendiet.
Carl Jan Granqvist, Saxå bruk, blir årets mottagare av Ferlinstipendiet. Foto: Filip Kowalski

Carl Jan Granqvist blir årets mottagare av Ferlinstipendiet.

Det beslutade kommunstyrelsen i Filipstad i samband med dess sammanträde i under onsdagen.

Dessutom togs beslut om en rad andra kulturstipendiater.

Kommunstyrelsen var enhällig när årets kulturstipendiaterna skulle utses i samband med onsdagens sammanträde.

– Ferlinstipendiet tilldelar vi Carl Jan Granqvist, Saxå bruk, säger kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S).

Och fortsätter med motiveringen:

– Han har bidragit i allra högsta grad till utvecklingen av Saxå bruk och varit delaktig i Saxå kammarmusikfestival.

I motiveringen lyfter hon även fram hans livsgärning för att höja intresset för matkulturen. Och hon nämner även några av hans andra engagemang i kommunens kulturrelaterade föreningsliv.

– Han är även en av de drivande i föreningen Berith Bergströms minne och Villa Edros, säger Åsa Hååkman Felth när hon läser ur motiveringen.

Utan aning

Under torsdagen hade Carl Jan Granqvist ännu inte nåtts av nyheten, FT fick överraska honom-

– Nej, men va roligt! Det var skojigt, säger han spontant.

Du hade alltså ingen aning om det här?

– Nej, absolut inte. Det var som tusan.

Ferlinstipendiet har delats ut sedan 1996 och är på 10000 kronor. Syftet är, enligt kommunens hemsida, att det ska stimulera och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom litteratur, konst, teater, film och andra områden inom kulturspektret. Stipendiet kan delas ut till personer eller grupper som är verksamma i kommunen, eller som har en anknytning till den.

Bland de tidigare stipendiaterna finns till exempel musikern Rolf Carlsson (2012), konstnären Marina Tallberg (2013) och författaren Knut Warmland (2007).

– Jag undrar vem det är som har nominerat mig, men det kan man kanske aldrig få veta? säger Carl Jan Granqvist.

Intensivt arbete

I motiveringen till varför han tilldelats årets Ferlinstipendium lyfts utvecklingen av Saxå bruk fram. Och det är en utveckling som Carl Jan Granqvist hoppas kommer att fortsätta.

– Jag jobbar intensivt med det. Jag vet inte om det kommer att gå, men min förhoppning är att göra det till en ideell stiftelse för destinationsturism. Det är min ambition, men om jag orkar att göra det vet jag inte. Jag skriver på stadgar på det just nu, säger han.

Planerna för Saxå bruk har han haft med sig sedan flera år tillbaka.

– Jag har ett koncept kring detta, men jag om jag orkar att genomföra det vet jag inte. Jag renoverade kolhuset (restaurang Kolhuset) under ett år och det blev ansträngande rent ekonomiskt. Och när det skulle invigas kom coronapandemin, så det innebar att jag inte kunde öppna verksamheten förrän 1 juli, berättar han.

Och fortsätter:

– Men sen har intresset blivit mycket större än vad jag hade kunnat ana. Jag hade inte gjort någon reklam, inte gått ut i pressen och sagt att vi har öppnat. Men vi har ändå haft väldigt stort intresse och hade det till och med allhelgonahelgen, men när andravågen av coronaviruset kom bestämde jag mig för att vi stänger under november, december och januari - eftersom jag känner att jag måste ta mitt ansvar.

Carl Jan Granqvist hör till dem som har varit sjuk i covid-19.

Han känner respekt för sjukdomen och är tacksam över att det i hans fall gick förhållandevis bra.

– För min del blev jag smittad på vinkällaren Grappe i Stockholm. Vi var 18 personer där och 10 blev smittade. Men ingen blev allvarigt sjuk och nu är alla friskförklarade, säger han.

Höll sig isolerad

Efter att han fick beskedet om att han hade testat positivt isolerade han sig i fyra veckor. På lördag är det första gången på länge som han har möjligheten att åka hem till sitt Saxå.

Covid-19 drabbar människor på olika sätt, i Carl Jan Granqvists fall blev det en fråga om trötthet.

– Jag kände mig väldigt trött och håglös, jag har nog aldrig varit så håglös tidigare, säger han.

Gunilla Andersson tilldelades folkrörelsestipendiet.
Gunilla Andersson tilldelades folkrörelsestipendiet. Foto: Mattias Karlsson

Gunilla Andersson i Lesjöfors tilldelades folkrörelsestipendiet medan Filipstads fotbollsprofil Benita Stolpe tilldelades föreningsstipendiet.

Gunilla Andersson blir stipendiat med motiveringen:

"Med energi och gott humör har Gunilla medverkat till att kvinnor i Lesjöfors motionerar regelbundet. I mer än 20 år har hon hållit i gympa- och ryggympagrupper. Gunilla är även en drivande kraft i Lesjöfors byalag och håller i de av kommunen anordnade tipspromenaderna. Gunilla är också aktiv i idrottsrörelsen, bland annat som idog lottförsäljare."

En eldsjäl

Benita Stolpe blev utsedd till årets mottagare av kommunens föreningsstipendium.
Benita Stolpe blev utsedd till årets mottagare av kommunens föreningsstipendium. Foto: Jennifer Sundelin

Benita Stolpe får ta emot föreningsstipendiet med följande motivation:

"Benita Stolpe är en eldsjäl som genom sitt driv och engagemang har satt Filipstads damfotboll på kartan. Benita är uppskattad bland såväl spelare som tränarkollegor men också för sitt arbete i styrelsen för Filipstads fotbollsförening. Med sitt glada humör har hon lett damlaget till division 3 men också åtagit sig uppgifter såsom att tvätta, städa, planera och få verksamheten att gå runt."

Jubileumsstipendierna, som delas ut årligen till två ungdomar, tilldelades i år skidskytten Fabian Hermansson från Nordmarkshyttan och motocrossföraren och roadracingföraren Maxximus Vikingasköld från Filipstad.

Fabian Hermansson har inte tävlat särskilt mycket på hemmaplan, FT:s senaste egna bild på honom är därför från ett skidlopp på Kalhyttan för åtta år sedan. Idag tävlar Fabian Hermansson som skidskytt och blev under onsdagen utsedd till en av mottagare av kommunens jubileumsstipendium.
Fabian Hermansson har inte tävlat särskilt mycket på hemmaplan, FT:s senaste egna bild på honom är därför från ett skidlopp på Kalhyttan för åtta år sedan. Idag tävlar Fabian Hermansson som skidskytt och blev under onsdagen utsedd till en av mottagare av kommunens jubileumsstipendium. Foto: Filip Kowalski

Fabian Hermansson, som inledde sin bana som längdåkare men som växlade spår till skidskytte, för stipendiet med motiveringen:

"Fabian är en stor talang inom skidskyttesporten med kapacitet att gå långt. En målmedveten satsning och stor träningskapacitet har bland annat lett till honom till uttagning till Sveriges trupp till Ungdoms-Os i Lausanne 2020 och pallplacering i SM i rullskidskytte. Hans framgångar och vilja gör honom till ett föredöme."

Maxximus Vikingasköld, som tävlar i motocross och roadracing, är en av de två mottagarna av kommunens jubileumsstipendium.
Maxximus Vikingasköld, som tävlar i motocross och roadracing, är en av de två mottagarna av kommunens jubileumsstipendium. Foto: Jennifer Sundelin

Och för Maxximus Vikingasköld är motsvarande motivering:

"Maxximus har under sex års tid tränat och tävlat i motorcross och visat stor talang. Under 2020 har han även testat roadracing och även där visat stor talang. Maxximus ägnar, förutom skolarbete, det mesta av sin fritid till att träna och tävla. Hans vilja att växa och utvecklas gör honom till ett föredöme inom sin sport."

Oklar utdelning

Åsa Hååkman Felth tycker att det är roligt att kommunen ska få att dela ut sina kulturstipendier, men det är fortfarande oklart under vilka former utdelningen kommer att ske.

– Vi har fyra stipendier men sammanlagt fem mottagare eftersom det alltid ska vara minst två personer som får stipendier ur jubileumsfonden, säger hon.

Motiveringen till Carl Jan Granqvist som mottagare av Ferlinstipendiet är i sin helhet:

"Carl Jan Granqvist har bidragit i allra högsta grad till utvecklingen av Saxå bruk, varit delaktig i Saxå kammarmusikfestival och inte minst för sitt genuina intresse kring mat och matkultur. Han är även en av de drivande i föreningen Berith Bergströms minne och villa Edros."

Artikeltaggar

Åsa Hååkman ErikssonBerith BergströmCarl Jan GranqvistFerlinstipendietFilipstadFilipstads FFFilipstads kommunLesjöforsMaxximus VikingasköldNöje/KulturNordmarkshyttanPolitikSaxå herrgårdVilla Edros

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.