Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om projektering av simhall

Publicerad:
Den gamla simhallen är tömd på vatten.
Den gamla simhallen är tömd på vatten. Foto: Filip Kowalski

På torsdag kväll tog kommunfullmäktige beslut om att inleda projektering, så kallad fas ett, av nyproduktion av simhall i Filipstad. Kostnaden för projektering av ny simhall är beräknad till åtta miljoner kronor.

Eftersom en miljon kronor finns som kvarvarande medel inom simhallsprojektet äskades resterande sju miljoner kronor för projekteringen.

Kommunfullmäktige tog även beslut om att ge förvaltningen i uppdrag att snabbt inleda arbetet med att ta fram planprogram för ny simhall som inledande del av projekteringen (fas ett), finansiering sker genom kvarvarande medel en miljon kronor inom simhallsprojektet.

Beslutet togs enligt kommunstyrelsens förslag.

Både Jomark Polintan (S) och Christer Olsson (M) yrkade bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.

Christer Olsson fick dock inte igenom sitt tilläggsyrkande om att projekteringen ska ha inriktningen på en anläggning med 50-metersbanor, samt att anläggningen geografiskt ska vara placerad på Skogsryd, för att kunna nå samordningsvinster med ishallen bland annat vad gäller energiförsörjning.

Christer Olsson (M) fick inte igenom sitt tilläggsyrkande.
Christer Olsson (M) fick inte igenom sitt tilläggsyrkande. Foto: Filip Kowalski

Åsa Hååkman Felth (S) och Jomark Polintan (S) yrkade avslag på detta tilläggsyrkande.

Samordningsvinster

Jomark Polintan framhöll samordningsvinsterna gällande personalen vid en placering av simhallen på samma plats som tidigare. Han tror också det är det snabbaste sättet att få en ny simhall på plats.

– Jag är övertygad och tror att det är snabbaste sättet, genom att infrastrukturen är uppbyggd på Spångberget, sa Jomark Polintan.

Jomark Polintan (S).
Jomark Polintan (S). Foto: Göran Persson

De var dock överens om att processen har gått för långsamt, det är snart två år sedan bassängen tömdes på vatten.

Johnny Grahn (SD) och Nils-Erik Mellström (C) yrkade bifall till Christer Olssons tilläggsyrkande.

Kraftigt underskott

Jomark Polintan berättade att Säffles simhall, som har en 50 meters bassäng, genererar ett kraftigt underskott varje år . Han tyckte att det borde ha avskräckt vissa ledamöter gällande bygget av en lika stor bassäng i Filipstad. Det skulle kosta cirka 270 miljoner kronor att bygga en liknande simhall i Filipstad, hävdade han.

Åsa Hååkman Felht (S) berättade att företag vill kunna bygga padelbanor där parkhallen stod förut och därför får inte simhallen plats där. Hon betonade också att det är så kallad prickmark, mark som enligt detaljplanen inte får bebyggas, vid Spångbergshallen och att det därför inte går att bygga en 50 meters bassäng där.

– Vi tycker det är jättebra att det satsas på flera olika sporter och att företag etablerar sig i Filipstads kommun, sa Åsa Hååkman Felth.

Christer Olsson tyckte dock att det bör finnas annan mark att bygga en padelanläggning på och han betonade att de aldrig har velat bygga en 50 meters bassäng på Spångberget.

Ulf Söhrman (M) menade att en 25 meters bassäng blir omodern redan från början.

Anders Nilsson (V) menade att det är orimligt att bygga en 50 meters bassäng i Filipstad.

Tagit lång tid

Jomark Polintan beklagade att simhallsfrågan har tagit tid men att det delvis berott på att man inte varit helt ense i teknikutskottet, bland annat att det funnits åsikter om att det skulle gå att rusta upp den befintliga simhallen.

Patrik Fornander (M) medgav att det funnits åsikter om att kanske göra en temporär lösning. Han är fortfarande övertygad om att man kunnat lösa det här på annat sätt och inte låst sig vid placeringen. Han konstaterade att majoriteten hade bestämt sig tidigt att nuvarande placering är bäst och att detta varit olyckligt. Dessutom framhöll han att driften kanske inte behöver vara i kommunal regi.

Inriktningen tagen för simhallenMajoritetspartierna vill bygga ny simhall

Artikeltaggar

Christer OlssonEkonomiFilipstadFilipstads kommunJohnny GrahnJomark PolintanKommunfullmäktigeNils-Erik MellströmNyheterUlf Söhrman

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.