Hoppa till huvudinnehållet

Bredbandsutbyggnad fortsätter enligt plan

Publicerad:
Joakim Johnsson, kommunansvarig på IP-only, och Jan Svärd, bredbandssamordnare för kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn. Foto: Göran Persson

Bredbandsutbyggnaden i Filipstads kommun följer i stort tidsschemat som sattes i april 2019. Några mindre förseningar har dock uppstått på grund av coronapandemin och av att vissa avtal med Trafikverket måste förnyas.

Det är företaget IP-Only som bygger ut fibernätet på landsbygden i Filipstads kommun.

– I stort sett håller man på att bygga i alla områden i Filipstads kommun, utom i Rämmen. Under 2021 ska det vara klart, berättar Jan Svärd som är bredbandssamordnare i kommunerna Filipstad, Storfors och Kristinehamn.

I Asphyttan har 150 kunder fått sin fiberanslutning, där återstår bara några efteranslutningar som ska göras under våren nästa år.

Arbetet påbörjat

I Brattfors pågår schaktarbeten och de första kunderna börjar kopplas in där under december månad. Schaktarbeten pågår även i Lesjöfors, Långban och Nordmark.

I Persberg och Nykroppa är planen att de första kunderna ska kopplas in under december månad.

– I stort följer vi tidplanen, det är bara några mindre förseningar. Man behöver till exempel förnya tillstånd med Trafikverket, det kan vara att man exempelvis måste byta sida av vägen för att dra fibern. I värsta fall behövs ett helt nytt tillstånd och då kan det ta cirka tre månader, säger han.

Rämmen ligger sist i ordningen i kommunen för att bli anslutet till fibernätet.
Rämmen ligger sist i ordningen i kommunen för att bli anslutet till fibernätet. Foto: Filip Kowalski

Om vädret tillåter så kopplas de första kunderna i Nordmark in under januari och februari.

Område Rämmen ska påbörjas i april eller maj nästa år, när tjälen har gått ur marken.

Målsättningen är att alla kunder ska ha fått sin uppkoppling i slutet på år 2021.

Ökat något

Det är 1 231 hushåll i Filipstads kommun som har beställt en fiberanslutning. För en månad sedan var det 151 kunder som hade fått sin fiberanslutning i Asphyttan, där återstår 13 förtätningsbeställningar som ska göras nästa år.

De som har haft ett fast boende 2018/2019 på landsbygden har fått ett erbjudande om en kostnadsfri förberedd uppkoppling mot sitt hus, utan aktiv fiberanslutning in i fastigheten. Det tillkommer 264 hushåll som har tecknat ett sådant så kallat medgivandeavtal.

Rullar med fiberkabel på en äng vid Haborshyttan.
Rullar med fiberkabel på en äng vid Haborshyttan. Foto: Filip Kowalski

På grund av coronapandemin har allt fler personer börjat arbeta hemma, det har gjort att efterfrågan ökat något på att få en fiberanslutning in i bostäderna.

– En något högre efterfrågan har vi märkt av.

Fiberutbyggnaden har rullat igång på allvar

Artikeltaggar

AsphyttanJan SvärdLångbanLesjöforsNyheterRämmenStorforsTrafikverket

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.