Så upplevde de covid-19

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Tusentals värmlänningar och dalslänningar har sedan i våras konstaterats smittade av coronaviruset.

Tommy, Ann-Sofi, Elin, Adam, Ida, Jan, Arne, Johan och Benny är några av dem. Här är deras berättelser om hur de upplevde sjukdomen.

Tommy

Till sist kunde Lowa sitta i pappas knä igen.
Efter sex tuffa veckor kunde familjen Kolberg andas ut – astmasjuka pappa Tommy var äntligen frisk från covid-19.

Elin

Elin Englund med dottern Ada.
Elin Englund, 37, insjuknade i covid-19 i april, men var i slutet av november fortfarande inte frisk. Hon beskriver sitt liv som "helt absurt".

Adam

Adam Carlén testades positivt för covid-19 och fick sitta hemma i karantän.
Foto: Kajsa Juslin
Adam Carlén testades positiv för covid-19 i samband med förra veckans landslagssamling. "Jag hade inga symptom. Allt kändes som vanligt så jag blev förvånad att det var positivt", säger DIF-mittfältaren.

Ida

Ida Vertergård.
Foto: Frida Ingemarsson

Ida Vertergård på restaurangen Mat i din vardag var Kristinehamns första bekräftade coronafall. Efter ett par veckor i karantän blev hon friskförklarad. "Jag har haft vanlig lunginflammation också, och det var värre."

Jan

Jan Svensson.

Monsterrace-profilen Jan Svensson, Ed, blev sjuk i covid-19 efter en födelsedagsfest och han är skakad av upplevelsen: "Jag är helt chockad, vi blev sjuka nästan allihop.”

Ann-Sofi

Ann-Sofi Fjellman, 49, långtidssjuk i covid-19/corona.
Foto: Viktor Sunnemark

Det är 6 november är Ann-Sofi Fjellman, 49, fortfarande inte frisk. I mars kom hostan, febern och andningssvårigheterna. Hennes 2020 är en segdragen coronahistoria utan slutdatum.

Johan

Johan Lindqvist,

Johan Lindqvist överlevde corona. Hårt drabbad av viruset försöker han komma tillbaka till ett normalt liv. Johan Lindqvist tillhör de som drabbats hårdast av covid-19 i Arvika. Han klarade krisen men vägen tillbaka har varit tuff. 30 dagars sjukhusvistelse och en svår sjukdom sätter ännu sina spår.

Arne

Arne Holmström, 78, låg på intensiven i fem veckor efter att ha blivit smittad av covid-19.
Foto: Helena Karlsson

På påskdagen kunde han knappt andas längre. Ambulansen körde honom till CSK. Fem veckor senare piggnade 78-årige Arne Holmström till på intensiven. "Många trodde att jag inte skulle klara mig", säger han.

Per

Per Saxholm.
Foto: Lena Richardson

Som knivar som skär på insidan. Så beskriver Per Saxholm hur det kändes när covid-19 tog över hans kropp. I dag är han frisk men tampas varje dag med de spår sjukdomen lämnat kvar.

Benny

Benny Roselin.
Foto: Ida Oscarsson

Efter Benny Roselin blivit friskförklarad från covid-19 spenderade han två och en halv vecka på infektionskliniken. Sen fick han nog. "Jag tjatade mig hem, säger han."

Så undviker du att smitta andra

Du ska stanna hemma om du känner dig sjuk, även om du har milda symtom.

Tänk på att hålla avstånd till andra, både inomhus och utomhus.

Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder. Går inte det kan man använda handsprit med minst 60 procent alkohol.

Hosta och nys i armvecket. Undvik att röra vid ansiktet.

Läs mer om hur du kan minska smittspridningen här.

Här är en sammanfattning på vad som skett sedan den 28 februari:

Här är fler texter om coronaviruset som du kan läsa:

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.