Hoppa till huvudinnehållet

Glädje över stiftelsens stipendium

Publicerad:
Helmiastiftelsen har delat ut stipendier till många olika föreningar i Värmland. Kroppa hembygdsförening tilldelades ett stipendium på 25000 kronor. Foto: Filip Kowalski

Kroppa hembygdsförening var en av fyra föreningar i FT:s spridningsområde som under förra veckan fick stipendium ur Helmiastiftelsens fond.

Beloppet på 25 000 kronor kommer att komma till användning.

– Vi behöver byta ut stockar i vår smedstuga, en mindre stuga från 1700-talet. Med pengarna som vi har fått kan vi nu genomföra investeringen, säger Kerstin Chrunak från hembygdsföreningen.

Helmiastiftelsen brukar varje år dela ut stipendier till ideella föreningar och privatpersoner som ägnar sig åt kultur eller idrott. Helmiastiftelsens ordförande Björn Sandborgh och syskonen Walfridsson, Per-Inge, Lars Erik, Stig-Olov och Inger med familjer gladdes åt att kunna dela ut sammanlagt 1 845 000 kronor till ett 50-tal olika stipendiater i Värmland.

Fyra av stipendiaterna fanns i FT:s spridningsområde, Kroppa hembygdsförening som fick 25 000 kronor, Filipstads bergslags kanal som fick 30 000 kronor, Lesjöfors IF som fick 25 000 kronor och Föreningen Älvsbacka missionshus som fick 30 000 kronor.

Under styrelsemötet i fredags firade Kroppa hembygdsförening med bakelser till kaffet.
Under styrelsemötet i fredags firade Kroppa hembygdsförening med bakelser till kaffet. Foto: Filip Kowalski

Kroppa hembygdsförenings motivering löd: "Breviks hembygdsgård i Nykroppa är en värdefull och bevaransvärd kulturmiljö. Gården har anor från 1500- och 1600-talen. Hembygdsföreningen gör ett förtjänstfullt arbete och tar ett stort ansvar för att byggnaderna ska skötas, underhållas och bevaras. Kroppa hembygdsförening tilldelas Helmiastiiftelsens stipendium för förnämlig kulturprestation".

– Visst är det roligt? säger Kerstin Chrunak efter att hon läst motiveringen i samband med föreningens styrelsemöte i Nykroppa i förra veckan.

Glädjen var stor bland styrelsemedlemmarna som firade med bakelser till kaffet efter mötet.

Och de lovade att pengarna kommer att komma till användning. Projekten i Brevik är många, men i det här fallet handlar det om att göra reparationer på den gamla smedstugan som har fått några murkna stockar.

– Att vi har fått den här hjälpen är positivt, säger Bertith Frisk.

Tre motiveringar

Filipstads bergslags kanal fick sitt stipendium med motiveringen:

"Föreningen Filipstads bergslags kanal har i många år gjort ett förtjänstfullt arbete med att driva kanalverksamheten mellan Filipstad och Karlskoga. Man förvaltar genom detta ett angeläget monument i vårt industriella arv - järnets väg från gruvan och ut i världen. Bjurbäckens slussar har utvecklats till ett värdefullt besöksmål, även för besökare som inte kommer med båt. Föreningen Filipstads bergslags kanal tilldelas för denna kulturgärning Helmiastiftelsens stipendium."

Och Lesjöfors IF:s motivering blev:

"En liten förening i en liten bygd kan göra stora och viktiga insatser. Det gör Lesjöfors IF genom sin fotbollsverksamhet för ungdomar. Nysvenskar inkluderas i verksamheten som också rekryterar spelare från andra orter. Lesjöfors IF tilldelas ett stipendium för utmärkt ungdomsverksamhet."

Dessutom fick Föreningen Älvsbacka missionshus motiveringen:

"Det gamla missionshuset i Älvsbacka är förklarat som byggnadsminne enligt kulturmiljölagen. Intresseföreningen bildades 2009 och tog som sin första uppgift att rädda byggnaden från rivning och flytt. Vidare är ändamålet att förvalta byggnaden och göra den tillgänglig för bygdens folk som ett forum för möten av skilda slag. Helmiastiftelsen tilldelar Föreningen Älvsbacka missionshus ett stipendium för utmärkta kulturprestationer."

Artikeltaggar

ÄlvsbackaBjörn SandborghFilipstadFilipstads kommunHelmiastiftelsenKerstin ChrunakKroppa hembygdsföreningLesjöforsLesjöfors IFMolkomNyheterNykroppa

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.