Hoppa till huvudinnehållet

Osmakligt att skilja på barn

Publicerad:
Michael Helmersson (L) kommer att rösta nej till Sverigedemokraternas motion om folkomröstning. Foto: Filip Kowalski

I samband med kommunfullmäktiges möte i november, som dominerades av besluten om budgeten för 2021, la SD en motion om folkomröstning. Filip Kowalski har uppmärksammat detta i sin signerade ledare i FT den 1 december. Han beskriver agerandet korrekt.

När motionen från SD ska avgöras i kommunfullmäktige kommer jag att rösta nej. Skälen är följande. Precis som Kowalski beskriver i sin text reagerade jag på det osmakliga inslaget att skilja på barn födda i Sverige och utomlands.

För det första kan barn födda i Sverige ha föräldrar som flytt eller flyttat hit och ha lika stort behov av integration som dem som själva invandrat som barn. För det andra kan svenskfödda barn ibland behöva nog så stor hjälp att fungera i skolan och samhället. Att per automatik sätta likhetstecken mellan invandrad och problem är inte korrekt. Alla är och har rätt att ses som individer med unika förutsättningar.

För det andra ska inte vi som har förtroendeuppdrag och därmed andra sätt att påverka den förda politiken i kommunen, genom arbete i fullmäktige nämnder och styrelser, ta ifrån den del av allmänheten som väljer att inte engagera sig partipolitiskt deras verktyg att påverka under mandatperioden, mellan valdagarna. Det finns redan ett initiativ om folkomröstning i frågan om upptagningsområde eller områden i tätorten. Låt dessa föräldrars engagemang vara ofärgat av den partipolitiska trätan.

Väl föräldrarnas initiativ nått 10 procent av de röstberättigade i kommunen och frågan når kommunfullmäktige ska vi valda till den församlingen ta ställning. Det initiativet är jag berett att stödja, så vi får ta del av medborgarnas vilja inför det fortsatta arbetet med skolorna i Filipstad.

Michael Helmersson

Liberalerna Filipstad

Artikeltaggar

DebattDemokratiFilipstads kommunGrundskolanMichael HelmerssonPolitik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.