Polisen inför nyårsafton: "Svårt att förutse"

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Polisen rustar inför nyårskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen rustar inför nyårskvällen som lika väl kan bli betydligt lugnare än vanligt – eller extra stökig.
Det är väldigt svårt att förutse, säger Helena Boström Thomas på polisen.

Polisen rustar med extra resurser inför nyårskvällen, något som normalt görs vid storhelger som nyår.

-I år är det väldigt svårt att förutse hur kvällen kommer att bli. Man kan tänka sig att det blir lugnare i och med att krogarna är stängda, samtidigt kanske det kan bli stökigare just för att krogarna är stängda, säger Helena Boström Thomas, vid Stockholmspolisens presstjänst.

Spontana folksamlingar

Många människor är också kvar i Stockholm, som annars kanske brukar resa bort under högtiden.

Det finns heller inga stora offentliga evenemang i år, till skillnad från andra år, tillägger hon.

-Men det kan däremot bli spontana folksamlingar. Om det blir många hemmafester är det en sak som kan leda till bråk, säger hon och fortsätter:

-Möjligtvis kan det bli mer fyrverkerier än vanligt, vilket kan vara en risk när människor är alkoholpåverkade, säger Boström Thomas, som berättar att hon fått uppgifter som att det har sålts mer fyrverkerier än vanligt.

-Det kan vara så att människor vill samlas i parker eller utkiksplatser, platser som har ett symbolvärde, vilket inte sker en vanligt helg. Många kanske vill stå på Guldbron, men det vet vi ju inte. Eller så håller folk sig inne, säger Helena Boström Thomas.

"Brukar vara ansträngde"

Även Polisen i Hallands och Västra Götalands län är extra rustade inför nyårskvällen.

-Nyår är en helg som brukar vara ansträngande för oss, så vi har mer personal än en vanlig helg. Vi är väl bemannade, men det kan vara så att det blir ett lugnare nyår. Vi är förberedda på hur det än blir, säger Anna Göransson vid polisens presstjänst.

I och med att det finns restriktioner för utelivet tror Göransson att det kan bli en lugnare nyårsafton än vanligt. Samtidigt berättar hon att polisen tar höjd för att de kan få mycket att göra.

-Vi kommer vara väl synliga på gator och torg och jobbar trygghetsskapande. Vi kommer vara på plats där det kan samlas folk och där det kan bli fyrverkerier, säger Anna Göransson.

Åsa Johansson/TT