Hoppa till huvudinnehållet

Stor möjlighet för Maxxi

Publicerad:
Maxximus Vikingasköld från Filipstad har som tolvåring blivit kontrakterad som ett framtidsnamn av Yamaha SBK Team Scandinavia.
Maxximus Vikingasköld från Filipstad har som tolvåring blivit kontrakterad som ett framtidsnamn av Yamaha SBK Team Scandinavia. Foto: Filip Kowalski

Maxximus Vikingasköld från Filipstad provade på roadracingsporten förra året.

Utvecklingen gick snabbare än vad det brukar göra på Gelleråsens längsta raksträcka, vilket gjorde att de större stallen fick upp ögonen för honom.

Nu har han skrivit kontrakt med Yamaha SBK Team Scandinavia för en långsiktig satsning.

Maxximus Vikingasköld har mer eller mindre vuxit upp på Flottuvans motocrossbana.

Vanan av att köra motorcykel hade han stor nytta av när han förra året gav sig in i roadracingens värld.

Och nu står det klart att han som den yngste föraren någonsin, han fyller 13 år under året, i racingstallet Yamaha SBK Team Scandinavia kommer att få ovärderlig uppbackning. Kontraktet är påskrivet och härnäst ska motorcykeln, som Maxximus Vikingasköld ska köra i Supersport 300-kategorin, hämtas hem från Nederländerna.

I planen finns mycket träning, samt tävlingar i SM-serien. Möjligtvis kommer det även finnas en möjlighet för honom att utmana sig själv på internationell nivå.

– Det känns bra att få den uppbackningen - och det är känns sjukt kul att få köra för Yamaha. Jag har alltid haft mig mig Yamaha på något sätt. Vi hade Yamaha på motocrossbanan och till och med när jag var en liten bebis fick jag Yamahakläder på mig, säger han och ler.

Under den kommande säsongen räknar Maxximus Vikingasköld med att få följa en del av sin utveckling på banan med hjälp av varvtidsmätaren.
Under den kommande säsongen räknar Maxximus Vikingasköld med att få följa en del av sin utveckling på banan med hjälp av varvtidsmätaren. Foto: Filip Kowalski

Nu ska han bekanta sig med sitt team. Han kommer att ha en mentor i Filip Backlund samt tränare i Alexander Lundh och Christoffer Bergman. I samma team, som leds av Martin Romanowski, kommer även förarna Joel Marklund och Jonathan Lykke Nessjøen ingå. Teamet har haft stora framgångar i Sverige och bland annat blivit mästare i Superbike fyra år i följd mellan 2017-2020.

– Alexander Lundh (en av tränarna) har gått i pension nu, så det är hans plats jag har fått, säger Maxximus Vikingasköld.

I teamet kommer han även få en möjlighet att lära sig det mesta om motorcyklarna av mekanikerna.

Vad hoppas du på att få lära dig under din kommande tid i teamet?

– Mer teknik. Att veta var jag ska bromsa och var jag ska köra på.

I mars kommer han få en fin möjlighet att inleda teknikträningen då han ska åka på ett träningsläger i Spanien. Därefter gäller det att växla upp för tävlingssäsongen.

På SM kommer han att tävla mot juniorer, men samtidigt på banan kommer seniorförarna att finnas.

– Jag kommer att tävla mot juniorerna, jag tror att de äldsta förarna är 19 år, säger han.

Årets säsong kommer precis som förra årets påverkas av den pågående coronapandemin.

– Vi kommer nog inte få köra inför publik, säger han.

Men oavsett om det kommer att öppnas upp, eller fortsatt vara stängt, för publik under året under tävlingarna, är en sak klar. Maxximus Vikingasköld kommer att få leva mitt i en dröm.

– Det ska bli roligt, säger han och spricker upp i ett nytt leende.

Artikeltaggar

FilipstadMaxximus VikingasköldRoadracing

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.