Hoppa till huvudinnehållet

Livskamrater och bästa vänner - Linda och Dan har varit ett par i 29 år

Publicerad:
Dan och Linda Hultman har varit ett par i 29 år. ”Vi är lika kära då som nu - om inte mer!”
Dan och Linda Hultman har varit ett par i 29 år. ”Vi är lika kära då som nu - om inte mer!” Foto: Emely Wallo Bergare

De är varandras glädje, ljus och trygghet. Allt det som livet hittills skänkt - medgångar som motgångar, har de klarat av tack vare att de har varandra.

De äkta makarna Dan och Linda Hultman har varit ett par i 29 år och är kärare än någonsin.

– Han är verkligen min bästa vän, säger Linda om Dan som avslöjar att allt började på en folkracebana i ungdomens fartfyllda dagar.

Inför Alla hjärtans dag, den 14 februari, gick FT ut med en efterlysning. Vi sökte kärlekspar som varit tillsammans länge och som ville dela med sig av just sin kärlekshistoria.

Då responsen till slut blev mycket god har FT träffat tre olika par, först ut var Lars och Hanne Nilsson, nu är det makarna Dan och Linda Hultmans tur att berätta hur allt en gång började:

– Det var så att vi körde folkrace båda två, inleder Dan.

Året var 1991. Han och Linda var då tonåringar som älskade fart och spänning. De stötte ofta ihop med varandra på olika folkracetävlingar och det var så de lärde känna varandra - Linda från den lilla byn Bjurberget, sex mil norr om Torsby, och Dan från Filipstad.

– Det är väl inte så vanligt att man är där och uppe och ränner! säger Dan som menar att det är tur att motorsporten gav dem möjligheten att mötas.

– Det var nog Linda som tog det första steget...

Linda skrattar varmt och säger:

– Ja, det stämmer nog det! Jag tyckte om honom, han var snäll, eller är snäll. Och så tyckte jag att han var fin. Sen var det alltid så spännande att vara med honom - han höll ju på med backhoppning då också. Så det var både backhoppning och folkrace som vi var ute mycket på då, när vi var unga.

För varje dag som sedan gick växte sig känslorna allt starkare. Både Linda och Dan började komma till insikt med att de funnit det de flesta av oss söker men som många tyvärr inte alltid finner - en livskamrat.

Förutom att attraktion och personliga egenskaper hjälper till att bygga upp känslorna, gör också själva livet så att banden stärks, menar Dan.

– Man är ju med om saker tillsammans som binder ihop en mer och mer.

Linda kan inte annat än att hålla med:

– Det känns ju så - vi har varit med om så mycket och kommit varandra närmre också på grund av det.

Makarna har låtit göra en tatuering som visar deras sanna och livslånga kärlek.
Makarna har låtit göra en tatuering som visar deras sanna och livslånga kärlek. Foto: Emely Wallo Bergare

År 1994 flyttade Linda från de norra delarna av länet för att istället bo med Dan i Filipstad. Fyra år senare köpte de hus i Lesjöed där de bor än i dag.

I samma veva som husköpet bestämde sig även Dan för att gå ner på knä och fria till Linda.

– Vi hade börjat den här strävan - vi hade köpt hus, vi hade ingen Volvo än, men vi hade hund. Barnen var inte på väg, men de kom sen. Så det kändes som ett naturligt steg, menar Dan.

Hur reagerade du, Linda, när Dan friade?

– Jag sa ja, absolut! För det ville jag ju!

Vigseln ägde sedan rum i Nordmarks kyrka den 10 juli 1999.

– Vi var många par som gifte oss här den dagen, jag tror vi var fyra stycken. Så prästen hade fullt upp! säger Linda.

Runt 120 gäster var inbjudna för att fira parets kärlek och när vi denna mycket kalla februaridag träffas utanför nämnda kyrka, kan makarna än minnas den strålande sommarsolen och pirret som då låg i luften.

– Det var nog sommarens finaste dag. Vi hade vår bröllopsfest i Lertorpets kursgård, och det var så varmt när vi satt där! Och fint, den dagen glömmer man inte - det är en av de bästa dagarna.

Stöttar varandra

Åren har sedan den där strålande julidagen för 22 år sedan rullat på. Dan driver tillsammans med sin bror företaget Hultmans grävmaskiner AB och Linda jobbar som socialsekreterare på socialförvaltningen.

När de inte arbetar tycker de om att göra saker tillsammans, vilket de också tror hjälper till att hålla kärleken vid liv.

– Sen tror jag att mycket handlar om respekt för varandra. Och också att jag kan göra saker med Dan som han tycker om och brinner för, trots att det kanske inte är det roligaste jag vet, men jag gör det bara för jag vet att han tycker om dem, säger Linda.

Dan och Linda gifte sig i Nordmarks kyrka 1999. ”Det var sommarens finaste dag.”
Dan och Linda gifte sig i Nordmarks kyrka 1999. ”Det var sommarens finaste dag.” Foto: Emely Wallo Bergare

Vad är det bästa med Dan, skulle du säga Linda?

– Det bästa med Dan är att han är så snäll, han är min stöttepelare och finns alltid där för mig, eller för oss - familjen. Jag har nyss gått en utbildning till exempel och då har Dan alltid funnits där och stöttat, peppat och trott på mig.

Och Dan, vad är det bästa med Linda?

– Det är att hon ställer upp på mig jämnt. Jag har haft en del sjukdomar och då har hon alltid funnits där för mig. Och sen går ju hennes matlagning inte av för hackor!

När Linda och Dan pratar om vandra och hjälper till att fylla i varandras meningar skymtas de djupa och slitstarka band de tillsammans byggt upp under sina 29 år tillsammans som bästa vänner och livskamrater.

– Det här är för livet ut.

– Absolut. Nu går vi för guldet! säger Dan som ser fram emot att tids nog få fira 50-årig bröllopsdag.

Till sist, ska ni fira Alla hjärtans dag?

Dan: – Det kanske vi ska göra, det går inte att avslöja för mycket än...

Linda: – Jaså, det lät spännande!

Linda och Dan håller kärleken vid liv genom att göra saker tillsammans och visa respekt för varandra.
Linda och Dan håller kärleken vid liv genom att göra saker tillsammans och visa respekt för varandra. Foto: Emely Wallo Bergare

Artikeltaggar

Alla hjärtans dagFamiljFilipstadKärlekMänskligtNordmarks kyrkaVigslar

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.