Hoppa till huvudinnehållet

Stor militärkolonn blev en färgklick i Lesjöfors

Publicerad:
Vicekorpral Viktor Pasanen svarar på frågor ställda av en förbipasserande man.
Vicekorpral Viktor Pasanen svarar på frågor ställda av en förbipasserande man. Foto: Filip Kowalski

Visst har det funnits militär närvaro i Lesjöfors tidigare, men under onsdagseftermiddagen höjdes säkert ett och annat ögonbryn när en stor militärkolonn med stridsfordon stannade vid personalhusets parkering för en rast.

Stridsfordon av olika slag, samt militärer med automatvapen gav en grön kontrast till det gråkalla marsvädret som präglade Lesjöfors under onsdagseftermiddagen.

– Vi kommer från P4 i Skövde, säger vicekorpral Viktor Pasanen.

P4 är lika med Skaraborgs regemente där det bland annat finns två pansarbataljoner. Bataljonerna är krigsförband som står redo att agera, om det behövs, inom Sveriges gränser men även under uppdrag utomlands.

Just militärkolonnen som stannade i Lesjöfors utgör en annan del av P4, det första tungtransportkompaniet.

Det var många militärfordon som hade lastats på lastbilarna.
Det var många militärfordon som hade lastats på lastbilarna. Foto: Filip Kowalski

Att ta bilder på konvojen var inga bekymmer, men att få mer information än så var svårt.

– Jag får tyvärr inte säga vart vi är på väg, säger Viktor Pasanen med ett leende.

Om man skulle behöva möta en stor militärkolonn i trafiken är det bra att vara utrustad med tålamod, säger vicekorpral Viktor Pasanen.
Om man skulle behöva möta en stor militärkolonn i trafiken är det bra att vara utrustad med tålamod, säger vicekorpral Viktor Pasanen. Foto: Filip Kowalski

Om man möter er i trafiken, vad ska man tänka på?

– Om möter oss är det ingen större fara, för vi är inte så breda ändå. Däremot, om man kör ikapp oss bakifrån, kan det vara bra att veta att det kan handla om långa kolonner. Så man får ta det försiktigt vid eventuella omkörningar och ha tålamod.

Stridsfordon utanför personalhuset i Lesjöfors hör inte till vanligheterna, men under onsdagseftermiddagen blev det verklighet när P4 från Skövde skulle ha rast.
Stridsfordon utanför personalhuset i Lesjöfors hör inte till vanligheterna, men under onsdagseftermiddagen blev det verklighet när P4 från Skövde skulle ha rast. Foto: Filip Kowalski

Artikeltaggar

FörsvaretFörsvarsmaktenLesjöforsSkaraborgs regementeTrafik

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.