Nya coronaprotester väntas i dag

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Organisationen "Frihet Sverige" samlade runt 600 personer för manifestationen "Tusenmannamarschen för frihet & sanning", en protestmarsch mot coronarestriktionerna den 6 mars. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
I ett 40-tal länder väntas i dag nya demonstrationer mot åtgärder som vidtagits på grund av coronapandemin. I Sverige har det manats till manifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Det är ännu oklart hur många som sluter upp, men med demonstrationen för ett par veckor sedan klart i minnet har Stockholmspolisen beredskap för att det kan röra sig om hundratals personer.

"Att uppmana människor att samlas i stora grupper mitt under pandemin är ansvarslöst. Dessutom syftar demonstrationerna till att skapa oordning och kaos. Samhället i alla dess delar behöver gå samman för att bekämpa både desinformation och pandemi", säger Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad i ett skriftligt uttalande på lördagsförmiddagen.

Högst ansvarslöst

Även Stockholms läns landshövding, Sven-Erik Österberg kommenterar demonstrationerna.

"Att människor samlades i en demonstration för två veckor sedan, mitt under rådande pandemi, var högst ansvarslöst. Det är minst lika ansvarslöst den här gången. Alla och envar har ansvar att följa regler och rekommendationer för att medverka till att förhindra smittspridning", säger han.

Den 6 mars var det ungefär 600 personer som samlades på Medborgarplatsen för att delta i den så kallade "Tusenmannamarschen för frihet och sanning". I samband med manifestationen skadades sex personer.

Fler i beredskap

Göteborgspolisen har en inre och yttre beredskap för en eventuell demonstration, men förväntar sig däremot inte något i nuläget.

– Vi har en beredskap och den kommer vi att syssla med under dagen. Vi har ingenting att förvänta oss just nu och det är inte säkert att det blir någon demonstration över huvud taget, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på region Väst.

TT: Hur kommer ni att agera i Göteborg om antalet demonstranter överskrider åtta personer i dag?

– Man ska följa polisens direktiv och gör man inte det kan man bli misstänkt för brott. Den som begår ett brott i vår region kommer att bli frihetsberövad, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på region Väst.

I Malmö har ingen ansökan om att få hålla en allmän sammankomst kommit in till polisen. Däremot finns indikationer på att något kan inträffa på Gustav Adolfs Torg under dagen. Polisresurser kommer att vara på plats även där.

– Vi har fått kännedom om att det eventuellt kan ske en allmän sammankomst och det har vi tagit höjd för. Blir det för många på platsen får vi förhindra det för att minska smittspridningen, säger Patric Fors, presstalesperson på region Syd.

Så här jobbar FT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.