Hoppa till huvudinnehållet

Brister i underhållet på järnvägen

Publicerad:
Trots tung godstrafik så är flera slipers genomruttna, spik sitter lösa eller har lossnat helt.
Trots tung godstrafik så är flera slipers genomruttna, spik sitter lösa eller har lossnat helt. Foto: Göran Persson

Genomruttna slipers och lösa spikar. Det var något som FT upptäckte vid Filipstads järnvägsstation. På den här järnvägen går det tung och viktig godstrafik. Trafikverket hävdar dock att detta inte är några som helst problem och att de har full koll på säkerheten.

Järnvägen mellan Filipstad och Daglösen trafikeras av tung godstrafik. Här går det bland annat gods från Barilla, samt kalk från SMA Mineral. När den nya omlastningsplatsen börjar användas ska det även gå tunga timmertåg från Filipstad.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).
Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). Foto: Thommy Tengborg/TT

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) hävdar att Trafikverket aldrig haft så mycket resurser som nu. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) säger i en skriftlig kommentar till FT:

”Vi satsar mer pengar än någonsin på järnvägsunderhåll och Trafikverket har aldrig haft så mycket resurser som nu. Men det är Trafikverket som tillsammans med näringslivet och regioner prioriterar var insatser ska göras.”

Flera brister

Vid järnvägsstationen i Filipstad kan man se att det finns flera genomruttna slipers, lösa spikar, spikar som är helt försvunna och lösa underläggsplattor. Fräscha slipers som håller kvar spikarna är en förutsättning för att spårvidden ska hållas intakt, förändras spårvidden finns det även en risk för urspårning. Även om det främst handlar om växling i låga farter vid järnvägsstationen så kan en urspårning även här få allvarliga konsekvenser.

Slipersen är så genomrutten att spiken för länge sedan har lossnat. Nu ligger de så kallade underläggsplattorna lösa under rälen.
Slipersen är så genomrutten att spiken för länge sedan har lossnat. Nu ligger de så kallade underläggsplattorna lösa under rälen. Foto: Göran Persson

FT kontaktade Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, för att höra hur det är möjligt att en järnväg som trafikeras med tunga godståg kan vara så dåligt underhållen.

– Vad det gäller risker så släpper vi aldrig iväg tåg om det finns någon risk. Den löpande kollen finns hos våra trafikledare. Träslipers och äldre spårinfästningar som på dina bilder finns kvar på vissa håll. Där finns dock flera infästningar som samverkar och håller rälerna tillräckligt på plats. Vid behov sänks farten på sådana platser, säger Bengt Olsson och fortsätter:

– Vi har ett övervakningssystem där man värderar allvarligheten i förslitningar etc. samt hur fort man behöver åtgärda ett fel eller förslitning. Kan inte svara på rak arm hur det ser ut vid Filipstads gamla järnvägsstation eller vilken trafik som bedrivs just på de spåren och i så fall vilken maxhastighet som satts där. Oavsett detta så släpps inga tåg ut på spår om det finns en allra minsta säkerhetsrisk.

Ruttna slipers gör att spiken kryper upp och till slut lossnar helt. Här finns det bara en av två spikar kvar på den här sidan rälen. Det  är spiken och underläggsplattorna som ska säkra rälerna så att spårvidden inte ändras.
Ruttna slipers gör att spiken kryper upp och till slut lossnar helt. Här finns det bara en av två spikar kvar på den här sidan rälen. Det är spiken och underläggsplattorna som ska säkra rälerna så att spårvidden inte ändras. Foto: Göran Persson

Moa Jansson, presskommunikatör väst, på Trafikverket ser inte heller några som helst problem med att det finns ruttna slipers och att spikar saknas helt på vissa ställen.

– Det görs säkerhetsbesiktningar flera gånger per år för att fånga upp brister i anläggningen, varpå dessa sedan åtgärdas utifrån vilken klassning de fått. Vi har bra koll på de spår som trafikeras och det föreligger inget akut på dessa. Det gäller även spåren mot Daglösen. Vi kan med glädje även meddela att vi fått tilldelning av mer pengar för underhållet i denna region, säger Moa Jansson.

Denna slipers är i så dåligt skick att spikarna har krupit upp.
Denna slipers är i så dåligt skick att spikarna har krupit upp. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunInlandsbananNyheterTågabTomas EnerothTrafikverket

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.