Hoppa till huvudinnehållet

Nästan 60 brister upptäcktes efter järnvägen

Publicerad:
En bild tagen när Infranord var ute för något år sedan och bytte slipers efter järnvägen mellan  Filipstad och mot Daglösen.
En bild tagen när Infranord var ute för något år sedan och bytte slipers efter järnvägen mellan Filipstad och mot Daglösen. Foto: Göran Persson

Under årets början har cirka 60 brister upptäckts på järnvägen mellan Filipstad och Daglösen - en sträcka på cirka nio kilometer. Det handlar bland annat om ruttna slipers, defekta skarvjärn och dåligt spårläge.

För att säkerställa trafiksäkerheten på järnvägen så besiktigas den löpande. FT har begärt ut det senaste besiktningsprotokollet från Trafikverket och där finns det alltså cirka 60 noterade anmärkningar om olika brister.

Det har bland annat upptäckts brister gällande ballast, spårläge, räler, skarvar och befästning.

”Ganska normalt”

Christer Grankvist, leveransuppföljare på Trafikverket, menar dock att det inte är onormalt många anmärkningar på den här typen av lågtrafikerade banor.

– Det är ganska normalt, det är vad det brukar vara, säger Christer Grankvist.

Han förklarar att det är hur allvarligt felet är som avgör hur snabbt det måste åtgärdas.

– Blir det akut så stängs spåret av tills det har åtgärdats. Exempelvis lösa skruvar och muttrar ska alltid åtgärdas inom utsatt tid. Anmärkningar på ballast är inte så akut utan det kan klara sig tills nästa spårriktning är planerad.

När det gäller anmärkningar på spårläget så uppkommer det ofta varje vår och höst, när kyla och värme påverkar järnvägen.

Det är Infranord som sköter underhållet av järnvägen åt Trafikverket.

Inget problem

Han ser inte heller något problem i att det finns ruttna slipers efter järnvägen, det är bara om det är fler än tre dåliga slipers på rad som det måste åtgärdas inom några veckor. Handlar det om så dåliga slipers att inga spikar finns kvar ska de dock bytas ut ganska omgående.

Nya fräscha slipers lades ut för något år sedan. Arkivbild.
Nya fräscha slipers lades ut för något år sedan. Arkivbild. Foto: Göran Persson

Om det upptäcks för många dåliga slipers på rad så blir det en veckoanmärkning och då ska detta åtgärdas inom tre veckor.

– Är det mer än tre dåliga sliprar på rad så är det akut. Men skulle vi byta varje slipers som ser dålig ut så skulle vi inte kunna underhålla så mycket järnväg som vi gör.

FT: Räcker pengarna ni får för att underhålla den här järnvägen?

– Hela järnvägsnätet är ganska nerslitet. Som det är nu så räcker pengarna till att upprätthålla en ok standard på järnvägen Filipstad-Daglösen.

Större åtgärder

En större åtgärd som är inplanerad är en renovering av plankorsningen vid Konsul Lundströms väg.

– Det stoppar inte med en miljon kronor för den åtgärden. Det är 40 meter sträcka och allt ska bytas ut. Både räl, slipers samt överbyggnad. Detta ska göras 2021 eller 2022, säger han och förklarar att även plankorsningen vid Flottuvan ska renoveras.

Inte prioriterad

Men även om regeringen skjuter till mer pengar till järnvägsunderhållet så kommer det inte att gå till den här järnvägen i varje fall, enligt honom.

– Om vi får en miljon kronor extra till underhåll så lägger vi inte de pengarna på en lågtrafikerad bana utan där behoven är störst. Det viktiga är att göra åtgärder på banor med mer trafik. Men visst vore det fint med extra medel för att kunna göra en riktad insats på Filipstad-Daglösen, särskilt om trafikeringen kommer öka med den nya last- och lossningsmöjligheten vid värmeverket.

Järnvägen behöver kontinuerligt underhåll. Arkivbild.
Järnvägen behöver kontinuerligt underhåll. Arkivbild. Foto: Göran Persson

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads kommunInfranordInlandsbananJärnvägNyheterTrafikverket

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.