Hoppa till huvudinnehållet

Fånga din bästa plats på bild

Publicerad:
Än blommar inte sommarblommorna men kanske är en äng i Saxhyttan någons absoluta favoritplats i Filipstads kommun.
Än blommar inte sommarblommorna men kanske är en äng i Saxhyttan någons absoluta favoritplats i Filipstads kommun. Foto: Filip Kowalski

Nu ges chansen till alla barn och ungdomar att visa upp sin absoluta favoritplats inom Filipstads kommun.

Fotoprojektet Min bästa plats startar den 10 maj och kommer senare att visas både som en utställning och på kommunens hemsida.

– Vi hoppas att det finns många som är sugna på att gå ut och ta kort så vi får in många bidrag!

Det säger Sandra Warnqvist, arkivarie och kultursamordnare inom Filipstads kommun.

Hon berättar att det är Centrumföreningen, Kulturbomben och Fritidsbanken som ligger bakom idén och att föreningarna gemensamt sökt och beviljats pengar från Region Värmland för att anordna olika pop up-aktiviteter. Till exempel arrangerades en överraskningsaktivitet vid Sommarro under sportlovet och inför påsklovet delades pysselpåsar ut.

Syftet med dessa aktiviteter är att arbeta för att motverka psykisk ohälsa bland barn och unga under coronapandemin.

Och nu blir nästa aktivitet alltså ett pop up-fotoprojekt.

Sandra Warnqvist förklarar:

– Barn och unga kan ta foto på sitt favoritställe här i Filipstads kommun. Det spelar ingen roll vart det är - det kan vara i Nykroppa, Gåsborn, Nordmark, Brattfors eller centrala Filipstad. De ska helt enkelt ta kort på sitt bästa ställe i kommunen. Sedan får de mejla fotona till mig, det kan man göra under perioden 10-31 maj.

Sandra Warnqvist, arkivarie och kultursamordnare på Filipstads kommun.
Sandra Warnqvist, arkivarie och kultursamordnare på Filipstads kommun. Foto: Göran Persson

Sandra fortsätter:

– Sen tänkte vi att vi avslutar det här lilla projektet med en fotopromenad, det blir på skolavslutningsdagen den 11 juni. Då kommer vi sätta upp bidragen som kommit in runt om i centrala Filipstad, så får man gå runt och leta bilder och kika.

Viktigt att tänka på

Fotona som kommer in kommer även ligga uppe på kommunens hemsida.

– Så det kommer finnas både digitalt och en fysisk liten utställning senare i vår, närmare sommaren, säger Sandra och är tydlig med att det i detta fotoprojekt är bilden som är huvudfokus, men skulle det ändå vara personer med på bilden är det viktigt att dessa personer gett sitt medgivande till att bilden publiceras på hemsidan och i en utställning.

– Det handlar om GDPR. Sedan ska det självklart inte vara med kräkningar i fotona och helst inte några loggotyper eller smygreklam.

Hyllar kommunen

När pandemin håller samhället i ett järngrepp och vardagen med alla dess aktiviteter och sociala sammankomster - sådant vi förr såg som självklarheter, inte längre är möjligt, är det svårt att hitta på saker att göra, menar Sandra.

– En sak som funkar ena dagen kanske absolut inte går att genomföra dagen därpå. Men vi tänkte att det här funkar nog, dessutom har ju de flesta tillgång till en kamera - antigena genom sin egna mobiltelefon eller om man kan låna en kompis eller en förälders telefon för att ta kort.

Förutom att projektet blir ett sätt att skapa engagemang och kreativa tankeprocesser är detta också ett sätt att hylla kommunen, menar Sandra.

– Detta blir även ett sätt lyfta fram Filipstad i ett positivt ljus - man får se fina platser och favoritställen i kommunen. Och kanske upptäcker man också några nya platser.

Artikeltaggar

FilipstadFilipstads bibliotekFotograferingFritidsbankenKulturbombenNöje/Kultur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.