Glädjebesked för bygden

Publicerad:
Wasa gör en satsning för att kunna möta sin framtid. Barillakoncernen investerar 700 miljoner kronor i bageriet i Filipstad och 500 miljoner kronor i tyska Celle. Foto: Filip Kowalski

Barillakoncernen överraskade många under onsdagen när satsningen på varumärket Wasa blev offentlig.

Svindlande 1,2 miljoner kronor kommer att satsas på modernisering, varav 700 miljoner kronor i bageriet i Filipstad.

Ingenting varar förvisso för evigt, men satsningen ger förutsättningar för att Filipstad får behålla sin knäckebrödstillverkade i åtminstone 100 år till.

Satsningen är förstås oerhört välkommen i en tid då centraliseringen och urbaniseringen frossar på glesbygdens livsnerv likt hyenor på en självdöd zebra.

I sin externa kommunikation var Wasa också öppet och ärligt med att företags satsning på modernisering, automatisering och arbetsmiljö kan ge en minskning med cirka 100 arbetstillfällen i Filipstad.

Om samtliga 100 arbetstillfällen skulle försvinna, med start under 2023, skulle det förstås innebära ett hårt slag för kommunen.

Men här gäller det att kunna läsa mellan raderna, för Wasa har samtidigt meddelat att ambitionen finns att öppna fler produktionslinjer framöver och att det skulle kunna rädda en del av arbetstillfällena kvar. Att företaget meddelande att 100 arbetstillfällen kan komma att försvinna har att göra med att Barillakoncernen vill genomföra satsningen med hängslen och livrem. Skulle företaget lyckas nå upp till sitt omsättningsmål, att omsätta tre miljarder kronor om fem år, ökar möjligheten att det också trycker på knappen för att genomföra målen som är kopplade till dess ambition.

Så nu är det upp till oss konsumenter att knapra så mycket knäckebröd som möjligt även fortsättningsvis.

Artikeltaggar

FilipstadLedareWasabröd

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare