Hoppa till huvudinnehållet

Farliga resor och längtan efter ett värdigt liv - Bengt Sjöberg släpper ny bok

Publicerad:
Bengt Sjöberg är aktuell med en ny bok - Flyktingflickorna släpps lagom till midsommar.
Bengt Sjöberg är aktuell med en ny bok - Flyktingflickorna släpps lagom till midsommar. Foto: Emely Wallo Bergare

Flyktingflickorna är titeln på Bengt Sjöbergs nya bok som släpps om några veckor.

Boken baseras bland annat på dagboksanteckningar och skildrar sex kvinnor och flickors farliga resa från ett hemland i uppror och deras längtan till en trygg plats där livet kan börja om.

Bengt Sjöberg är ett välbekant namn i FT:s spridningsområde. Ofta har han gått under epitetet ”flyktingpastorn” då han under många år idogt kämpat för människor som flytt från krig, oroligheter och förföljelse.

Flyktingpastorn är även namnet på en av Bengt Sjöbergs tidigare utgivna böcker, en annan är När världen kom till stan.

Och nu är han åter bokaktuell - lagom till midsommar släpps Flyktingflickorna. Boken har stor lokal anknytning då två av personerna som Bengt skriver om har bott i Filipstad.

I boken får läsaren följa sex kvinnor och flickor.
I boken får läsaren följa sex kvinnor och flickor. Foto: Sjöberg förlag

I ett mejl till FT berättar han att en av dem, Selam (syster till Selma som tidigare figurerat mycket i media på grund av att hon skulle utvisas till Italien) vid ett tidigare tillfälle gett honom sin dagbok. I den har Bengt fått läsa orden som Selam under en tioårsperiod skrivit ner och som berättar om alla de prövningar och hemskheter hon under sin resa fått utstå.

”Det är mycket starka berättelser och jag ska erkänna att mina tårar har ibland trillat ner på tangenterna. Flickorna har fått utstå mycket våld, blivit sålda till äldre män och män som haft många "fruar" bredvid” skriver Bengt till FT.

Artikeltaggar

Bengt SjöbergFilipstadLitteratur

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.