Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen säljer till expanderande företag

Publicerad:
Reporter Emely Wallo Bergare
Emely Wallo Bergare
emely.wallo@filipstadstidning.se
Rostfria VA-system vill köpa industrilokalen, där de bedriver sin verksamhet, av Filipstads kommun.
Rostfria VA-system vill köpa industrilokalen, där de bedriver sin verksamhet, av Filipstads kommun.

Förra året flyttade Rostfria VA-system från Storfors till Filipstad. Företaget har hittills hyrt en fastighet av kommunen, men vill i det expanderade skede de befinner sig i just nu, istället köpa byggnaden och tomten.

Under senaste kommunstyrelsesammanträdet informerade det kommunala aktiebolaget Filipstads Stadshus att en försäljning av den fastighet Rostfria VA-system i dag bedriver sin verksamhet i (på södra industriområdet i Filipstad) är förestående.

I industrilokalen har tidigare stora företag så som Timberjack och Fimek haft sin verksamhet.

Kommunen behandlade även under samma möte frågan om bygget av en ny återvinningscentral. Ett av de tidigare förslagen har varit att ersätta anläggningen på Långskogen med en ny central i tätorten - på södra industriområdet. Detta förslag har dock (som tidigare rapporterat) kastats i papperskorgen och kommunstyrelsen sa istället ja till att rusta upp den befintliga anläggningen.

– Det var tänkt att det bakom där (fastigheten som Rostfria VA-system hyr) skulle vara en återvinningscentral men det sa jag nej till för företaget signalerade lite till mig när vi pratade i ett tidigt skede att de ska in på olika marknader och då bedömde jag det som en hög sannolikhet att de faktiskt kommer att växa. Och det har de gjort. Det är en fantastisk utveckling som Rostfria VA-system har gjort, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Hååkman Felth (S) och tillägger:

– Därför säljer vi den här fastigheten till dem.

Mycket positiv

Hon fortsätter:

– Vår uppgift som kommun är ju inte att äga fastigheter utan vi ska se till att göra det så smidigt som möjligt för företag när de vill etablera sig hos oss. Sen har vi i vissa hänseenden fått göra så att vi ägt fastigheter för att företag inte ska gå i konkurs, då handlar det om att bevara arbetstillfällen.

Oppositionsledaren Christer Olsson (M) är också han mycket positiv till försäljningen av fastigheten.

– Egentligen är det så att företaget tar över bolaget som vi i dag kallar Novelty - man köper aktierna så att säga och där ingår fastigheten. Det är positivt att kommunen kan avyttra den här fastigheten till ett företag som är i ett expansivt skede och skapa bättre förutsättningar för dem att ytterligare expandera och fortsatt finnas i Filipstad.

Enligt Olsson är planen att företaget övertar ägandet av fastigheten från och med den 1 juli.

Artikeltaggar

Christer OlssonFilipstadFöretagandeNyheterNäringslivÅsa Hååkman Eriksson

Så här jobbar Filipstads Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.